Annonce
Annonce
Åbningskampen i 1990 mellem de regerende verdensmestre anført af Maradona og opkomlingene fra Cameroun. Åbningskampen i 1990 mellem de regerende verdensmestre anført af Maradona og opkomlingene fra Cameroun.

VM 1990 Italien

Den samme finale, med omvendt udfald

1 2 Næste »


Den samme finale, med omvendt udfald

Den kolde krig mellem Øst og Vest blev tilspidset i 1980’erne og fik også indflydelse på VM. Først gjaldt det tildelingen af værtsskabet, og favoritten var Sovjetunionen. Men kort før afgørelsen blev det en kendsgerning, at Sovjet ville boycotte sommer-OL 1984 i Los Angeles, og det eroderede den opbakning, som ellers havde støttet op om Sovjetunionens kandidatur.

I stedet blev Italien valgt. Set i bakspejlet var det en god løsning, for i 1985 valgtes Gorbatjov som leder af Sovjetunionen og hans introduktion af glasnost og perestrojka betød, at Sovjetunionen i sommeren 1990 var i hastigt opbrud og, sandsynligvis, ikke kunne have afviklet en VM-slutrunde. I forbindelse med VM 1986 blev for første gang introduceret en tema melodi/sang for slutrunden, men det var først 1990-udgaven, ”Un’estate italiana” (en italiensk sommer) – sunget af Edoardo Bennato og Gianna Nannini - som blev en rigtig ørehænger.

VM-plakaten med opfindsomt gladiatortema...


Dynamitten var blevet våd
Kvalifikationsturneringen var Danmarks forsøg på at løse billet til den fjerde slutrunde i træk efter EM 1984, VM 1986 og EM 1988. Imidlertid havde spillet under den seneste EM-slutrunde tydeligvis manglet den samme kreativitet som var varemærket i årene forud. Et generationsskifte stod for døren. På trods af en 7-1 sejr over Grækenland smed Danmark nogle dumme point væk mod Bulgarien hjemme og Grækenland ude, så det var puljens sidste opgør, mod Rumænien, som blev afgørende. Landsholdet havde besejret rumænerne med 3-0 en måned forinden, så optimismen var stor, og selvom Danmark kom foran 1-0 i den afgørende kamp, vandt Rumænien med 3-1 og løste billet til slutrunden.

I den europæiske kvalifikationsgruppe 3 kom sammenbruddet i Østeuropa mest til udtryk. I dagene 6.-7. oktober 1989 fejrede Østtyskland sit 40 års jubilæum, og Sovjetunionens leder, Gorbatjov, var på besøg hos sin østtyske kollega, Erich Honecker, og rådede ham forgæves til reform. Den 8. oktober mødtes de to beton-kommunistiske lande i VM-kvalifikationen, men en højst overraskende 2-1 sejr til tyskerne. Få dage senere var Honecker afsat, og den 9. november 1989 ”faldt” Berlin-muren. En uge senere spillede Østtyskland sin sidste VM-kvalifikationskamp, i Wien, og flere tusinde østtyskere havde taget rejsen til Østrigs hovedstad .. fordi nu kunne de gøre det helt frit. Hjemmeholdet vandt 3-0, men det var helt uden betydning i forhold til den verdenshistoriske symbolik.

Holland, som endelig i 1988 havde vundet en finale – om europamesterskabet – trak Vesttyskland i kvalifikationspuljen, men tyskernes revanche fra semifinale-nederlaget på hjemmebane fra EM 1988 lod vente på sig, da begge VM-kvalifikationsopgør endte uafgjort – og begge lande i øvrigt kvalificerede sig. Cypern skabte en mindre sensation ved at klare uafgjort 1-1 hjemme mod Frankrig. Præstationen skal ses i lyset af, at Frankrig manglede netop ét point for at have kvalificeret sig til slutrunden. I stedet var det Skotland, som kom med.

I den sydamerikanske kvalifikation var der stordrama. Før en afgørende kamp mellen Brasilien og Chile – vinderen ville kvalificere sig til slutrunden – gik bølgerne allerede højt, og de blev ikke lavere af, efter godt en times spil ved stillingen 1-0 til Brasilien, at en tilskuer kastede fyrværkeri ind på banen, mod det chilenske mål, hvor målmand Rojas straks gik i dørken. Tydeligvist skadet, med en blodrød trøje, blev Rojas båret fra banen. Chile nægtede at spille videre, og Brasilien måtte sande, at dette kunne ende med, at kampen blev afgjort på skrivebordet, og Brasilien dermed for første gang ikke havde kvalficeret sig til en VM-slutrunde!

Men sådan gik det ikke, for TV-billederne viste, at fyrværkeriet var landet langt fra Rojas og ikke havde ramt ham. Blodet? Det viste sig, at Rojas havde gemt et barberblad i sin handske og skar sig selv over øjet for at simulere skaden. Coachen og lægen kommunikerede via walkie-talkie, så målmanden blev liggende, indtil såret var dramatisk nok! Efter dette forsøg på snyd fik Brasilien ikke kun tildelt begge point, Rojas blev udelukket for livstid (men fik dog amnesti i 2001), og Chile blev udelukket fra kvalifikationen til VM-slutrunden i 1994.

Camerouns løver og må der spyttes her?
Åbningskampen gav et forvarsel om, at dette VM var anderledes. Cameroun vandt nemlig 1-0 over verdensmestrene, Argentina, som lige netop klarede at kvalificere sig til ottendelsfinalerne. Når Italien spillede, gik landet praktisk talt i stå og viste god form i de indledende kampe. Debutanterne fra Costa Rica klarede sig over al forventning og slog endda Sverige ud på vej til knald-eller-fald kampene.

Vesttyskland - som var undervejs mod genforeningen med Østtyskland – sprudlede i de indledende kampe og vandt storsejre over Jugoslavien og de Forenede Arabiske Emirater. En kuriositet opstod i Gruppe F, hvor der måtte lodtrækning til for at placere Irland og Holland i slutstillingen. Begge havde nemlig opnået tre point, havde en målscore på 2-2 samt havde spillet 1-1 i den indbyrdes kamp.

Video af den berømte spytklat i 1990.

Efter EM-semifinalen i 1988 og de indbyrdes opgør i VM-kvalifikationen, stødte Vesttyskland og Holland igen på hinanden i ottendedelsfinalerne. Kampen er blevet en klassiker, dels på grund af episoden, hvor Frank Rijkaard og Rudi Völler begge bliver udvist efter 22 minutters spil og Rijkaard, for snurrende kameraer, spytter Völler i håret, dels fordi kampen blev spillet i Milano og tilmed var et ”lokalopgør” mellem Internazionale (tyskernes Andreas Brehme, Lothar Matthäus og Jürgen Klinsmann) og AC Milan (hollændernes Frank Rijkaard, Ruud Gullit og Marco van Basten). Tyskerne vandt en fortjent 2-1 sejr.

I kvartfinalerne mødtes England og turneringens største overraskelse, Cameroun. Det var lige ved og næsten for afrikanerne, som først godt fem minutter før tid måtte se 2-1 føringen udlignet af Gary Lineker, som også scorede i den forlængede spilletid. Argentina måtte ty til straffespark, før Jugoslavien var ekspederet ud af turneringen.

På næste side kan du læse om VM-finalen i 1990...

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
  • Danish Dynamite, og så en “Jesper Olsen”

  • GOAL har endnu en gang gravet guld dybt i minegangene på de sociale medier. Og vi har fundet et par guldklumper!

  • GOALs har givet sine bud på de bedste og værste VM-trøjer, men nu er det læsernes tur til at udpege den flotteste VM-trøje.

  • VM løber af stablen i Brasilien om få måneder, og det fejrer GOAL med en gennemgang af samtlige slutrunder fra 1930 til nu. Læs med her.

  • VM i Brasilien nærmer sig, og det vil GOAL gerne fejre med en quiz om VM-historiens største legender. Prøv kræfter med GOALs store VM-legendequiz!

Annonce
Annonce