Annonce
Annonce
Diego Maradona løfter VM-pokalen i vejret i Mexico i 1986. Diego Maradona løfter VM-pokalen i vejret i Mexico i 1986.

VM 1986 Mexcio

Danish Dynamite, og så en “Jesper Olsen”

1 2 Næste »


Danish Dynamite, og så en “Jesper Olsen”

Kort før VM-slutrunden i 1974, på samme konference som Stanley Rous mistede FIFA præsidentskabet til Joao Havelange efter et kampvalg, blev værtsskabet for 1986-udgaven overgivet til Colombia. På daværende tidspunkt bestod en VM-slutrunde af 16 deltagere, men Havelanges valgløfter var bl.a. at udvide til 24 deltagere, hvilket blev gennemført ved slutrunden i 1982.

Den efterfølgende tekniske og økonomiske rapport ledte Colombia i november 1982 til at konkludere, at landet ikke var i stand til, hverken fra et finansielt eller et infrastruktur-mæssigt standpunkt, at afholde et VM med 24 deltagere. Efter en forceret bud-runde blev værtsskabet i maj 1983 tildelt Mexico. Ganske som Chile forud for slutrunden i 1962, blev også Mexico, i september 1985, ramt af et kraftigt jordskælv, som fik indflydelse på afviklingen af turneringen.

1985 var et sort år for rammerne om international fodbold. Den 29. maj blev finalen i Europa Cup’en for Mesterhold, mellem Liverpool FC og Juventus FC, spillet på Heyselstadion i Brussel. De engelske hooligans drog gennem stadion på en nådesløs jagt efter modstandere og resultatet var ufatteligt: 38 døde. Og, blot to uger forinden var 56 mennesker omkommet i en stadionbrand i engelske Bradford.

Grundlovsdag 1985
Danmarks bedste landskamp gennem tiderne. Anderledes kan 4-2 sejren over Sovjetunionen i VM-kvalifikationen den 5. juni 1985 ikke beskrives. Selv få minutter før tid, og med en to-måls føring i ryggen, følte ingen tilskuere sig sikre på sejren, så intenst var det. Preben Elkjær scorede to gange i første halvleg og Michael Laudrup to gange i anden. Efter Danmarks succesfulde deltagelse ved EM-slutrunden i 1984, fortsatte takterne i den på papiret vanskelige gruppe med, i tillæg, Irland, Schweiz og Norge. ”Danish Dynamite” var født.

Nedenfor kan du se højdepunjterne fra Danmark-Sovjetunionen 4-2, Grundlovsdag 1985. Formentlig den bedste danske landskamp nogensinde...Danmark vandt sin pulje efter overbevisende og angrebs-ivrigt spil og havde dermed, for første gang, kvalificeret sig til en VM-slutrunde. Samme dag som Danmark vandt 5-1 i Oslo, tabte Vesttyskland med 0-1 hjemme mod Portugal. Ikke at det forhindrede tyskernes deltagelse i VM-slutrunden, men fortjener at blive nævnt, da det var vor nabo mod syds allerførste nederlag nogensinde i en VM-kvalifikationskamp! Holland havde dejavu. Igen måtte Oranje ud i playoff-kampe mod Belgien for at kvalificere sig og, igen, løb belgierne med den samlede sejr i opgørene mellem ”De Lage Landen”.

Nu gik turen til VM i Mexico...


Fra 6-1 til 1-5
Vort første VM-opgør, mod Skotland, blev vundet 1-0 på mål af Preben Elkjær. Så var nerverne rystet af, og turen kom til Uruguay. Endnu én kamp til det digitale arkiv, for danskerne legede i den grad med sydamerikanerne, at frustrationen udmøntede sig i grimme frispark. Et hattrick af Elkjær, to herlige mål af Michael Laudrup og en taktisk genistreg af Søren Lerby gav tenniscifrene 6-1, hvilket gav genlyd verden over. I den sidste kamp, mod Vesttyskland, stod prestigen på spil, ikke mindst for landstræner Sepp Piontek. Kampen blev spillet fredag den 13. juni. Vi vandt 2-0 over Vesttyskland, bl.a. på et straffespark af Morten Olsen, og så gjaldt det Spanien. Lad det være sagt med det samme: Danmark tabte 1-5, og når utrykket ”en Jesper Olsen” nævnes nu om stunder, så refereres der til én episode kort før pausen, hvor danskeren i et forsøg på en tilbagelægning til målmand Lars Høgh utilsigtet spiller Emilio Butragueno fri, så han udligner til 1-1 på sit første af fire mål i kampen.

Danmarks første VM-slutrunde deltagelse var dermed forbi, men spillet samt de tilrejsende Roligans opførsel havde vundet mange, nye tilhængere verden over.

På næste side kan du læse om de afgørende kampe i Mexico...

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce
Luk