Annonce
Annonce
Italien var suveræne ved VM i Spanien i 1982. Italien var suveræne ved VM i Spanien i 1982.

VM 1982 Spanien

Bad Boys

1 2 Næste »


Bad Boys

Værtsskabet for VM-slutrunden 1982 blev tildelt Spanien allerede i 1966, altså med 16 års forberedelsestid. Dette var resultatet af en større ”handel” mellem Vesttyskland, som var vært i 1974 efter at have ansøgt om at afholde slutrunden siden 1930’erne, Argentina, værterne fra 1978 og som også havde efterspurgt et værtsskab længe og Spanien, som faktisk allerede i slutningen af 1920’erne havde kandideret som vært til den første VM-slutrunde.

Der var derfor ingen modkandidat til Spanien i 1966, og dermed kunne slutrunden planlægges og infrastrukturen opbygges i ro og mag. Troede de. For de politiske omvæltninger i landet i midten af 1970’erne efter Franco-styrets fald og den samtidige økonomiske afmatning pegede mod en hektisk slutfase. Ekstra stress blev tilføjet i maj 1979, blot tre år før slutrunden, da FIFA – som et led i fejringen af sit 75-års jubilæum - besluttede at udvide antallet af deltagerlande fra 16 til 24.

Apropos jubilæum så afholdt Uruguay i begyndelsen af 1981 en miniturnering for alle tidligere verdensmestre, Mundialito, i anledningen af, at det var 50 år siden Uruguay havde hjemtaget det første VM. England deltog ikke, hvorfor Holland blev tilbudt plads i turneringen, som blev vundet af værterne efter en finalesejr på 2-1 over Brasilien, ganske som resultatet af den afgørende slutpuljekamp i 1950.


Plakaten til VM i Spanien i 1982 - efter 16 års forsinkelse.


Sepp Piontek’s disciplin og Danmark banker Italien
I 1979 ansatte DBU en ny landstræner. Vi havde før haft udlændinge, men Josef Hubertus ”Sepp” Piontek var den første tysker. Han var ”opvokset” i Bundesligaen, var med i den allerførste runde i august 1963 og tilmed i den kamp, hvor det allerførste mål blev scoret, så der blev talt meget om, hvorledes de typiske, taktiske dyder fra tysk fodbold kunne ”oversættes” til dansk.

Efter Betalt Fodbold var indført i Danmarksturneringen i 1978, indgik DBU et stort sponsorat med Carlsberg, og målet var at komme til VM i fodbold! Det var nye og store ambitioner, men efter 3-1 sejren ude over Spanien i Cadiz i november 1979 samt et knebent nederlag til England, viste det danske landshold, at det kunne spille fremad og samtidigt lukke ordentlig til i bagerste kæde.

VM-kvalifikationen mislykkedes. Efter nederlag ude mod Jugoslavien i den første kamp, så skulle den næste kamp, hjemme mod Grækenland, vindes. Spillet var såmænd godt nok, men den græske målmand, Sarganis, var uovervindelig – og så tabte vi 0-1. Først i den fjerde kamp, mod Luxembourg, fik vi en sejr, men så gik det også fremad. Kampen mod Italien i ”Parken” i juni 1981 viste, at dansk fodbold var på vej frem. Sammenspillet flød, og 3-1 sejren var særdeles fortjent.

Jugoslavien og Italien kvalificerede sig til VM med Danmark på puljens tredjeplads. For første gang sluttede vi ikke sidst eller næstsidst foran en Prügelknabe. Pionteks arbejde med de boldglade danske spillere fra tysk, hollandsk og belgisk fodbold bar frugt, ligesom hans gradvise introduktion af større disciplin ikke syntes at være for stor en kulturomvæltning. DBU så allerede frem mod den kommende EM- og VM-kvalifikation ...

I den europæiske kvalfikation drønede de vesttyske europamestre direkte igennem uden af afgive et eneste point og med en målscore på 33-3 efter otte kampe. Den største overraskelse var, at Holland blev slået ud i kvalifikationen og sluttede næstsidste i sin pulje, efter Belgien (som Holland var oppe i mod for tredje VM-kvalfikationsturnering i træk), Frankrig og Irland. I Sydamerika klemte Peru sig igen foran Uruguay, som måtte blive hjemme fra slutrunden i Spanien.

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
1 Kommenter
Nice :D

Dårlig dommer i kampen mellem Frankrig og Algeriet, han skal bestemme sig hurtigere!
22-12-2010 00:09 · 0 Point · Svar
Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
  • GOALs har givet sine bud på de bedste og værste VM-trøjer, men nu er det læsernes tur til at udpege den flotteste VM-trøje.

  • VM I Brasilien nærmer sig, men hvilket hold bliver mest velklædt? Det brændende spørgsmål vil GOAL forsøge at besvare. Nu er turen kommet til Amerika.

  • VM løber af stablen i Brasilien om få måneder, og det fejrer GOAL med en gennemgang af samtlige slutrunder fra 1930 til nu. Læs med her.

  • Den uforglemmelige konfettiregn

  • Danish Dynamite, og så en “Jesper Olsen”

Annonce
Annonce