Annonce
Annonce
Mario Kempes var den store stjerne, da Argentina vandt VM-guld på hjemmebane i 1978. Mario Kempes var den store stjerne, da Argentina vandt VM-guld på hjemmebane i 1978.

VM 1978 Argentina

Den uforglemmelige konfettiregn

« Tidligere 1 2


Maradonas landsholdsdebut i 1977.

Maradona var endnu for ung
Argentina, som værtsnation, skulle ikke gennem kvalifikationskampe. Derfor spillede sydamerikanerne en lang række træningskampe forud for slutrunden. I en alder af blot 16 år fik super-talentet Diego Armando Maradona i februar 1977 debut for landsholdet i en kamp mod Ungarn. Imidlertid valgte landstræner Cesar Luis Menotti at se bort fra den unge mand, som i stedet førte Argentina til U21-verdensmesterskabet i 1979.

De forsvarende verdensmestre og EM-sølvvindere, Vesttyskland, åbnede VM 1978 med en nulløsning mod Polen og fik skrabet sig gennem sin indledende pulje. I mellemrunden sås en gentagelse af VM-finalen fire år før, men denne gang endte kampen 2-2, bl.a. efter Arie Haans langskud 40 meter fra mål. Før den afgørende kamp, mod Østrig, var det lidet sandsynligt, at Vesttyskland ville nå finalen, og da Hans Krankl tre minutter før tid scorede sejrsmålet til Østrigs første sejr over tyskerne siden 1931, var det også enden på Helmut Schön-æraen.

En noget mærkelig afslutning sås i kampen mellem Brasilien og Sverige. Sjöberg havde bragt Tre Kronor foran sent i første halvleg, men udligningen faldt i halvlegens overtid. Det resultat holdt kampen ud, men i den walisiske dommer Clive Thomas’ tillægstid fik Brasilien tilkendt et hjørnespark, efter hvilket Zico scorer til 2-1. Dommeren underkendte dog målet, da han havde afblæst kampen straks efter hjørnesparket var taget, og mens bolden var i luften! Det blev der talt en del om ...

Drømmefinalen, mellem Argentina og Brasilien – og i Sydamerika, blev der ikke noget af. Med Argentinas nederlag til Italien i den indledende pulje, mødtes de latinske giganter allerede i mellemrunden. Måske det var bedst for fodbolden, for det var en hæslig kamp med 17 frispark i løbet af de første 10 minutter og den argentinske wingback, Osvaldo Ardiles, blev så voldsomt tacklet gennem hele første halvleg, at han skadet blev tilbage i kabinen efter halvlegspausen.

I den sidste puljekamp – for at nå finalen - skulle Argentina vinde med mindst fire mål over Peru. Efter en kamp, der er gået over i VM-historien som ”Den peruvianske Marmelade”, så stod værtsnationen efter 6-0 over Peru for anden slutrunde i træk i finalen - og, også for anden slutrunde i træk, skulle værtsnationen op mod Holland. Selv uden Cruijff kunne ”Het elftal” praktisere totalfodbold og havde undervejs budt på seværdig fodbold, to langskudsmål af Arie Haan og blot ét nederlag, til Skotland, som ville blive husket for, at Rob Rensenbrinks straffespark var VM-historiens slutrunde-mål nummer 1.000.

Endnu et bittert VM-finalenederlag til Holland.


Passion, Kempes og konfetti
Øresønderrivende. Sjældent har en VM-finale været vidne til et så passioneret publikum som det argentinske, 48 år efter landet første gang var finalist. Hjemmeholdet vandt den mentale krig forud for kampen ved at protestere over den gips-forbinding, som René van der Kerkhof ellers havde spillet de seneste kampe med. Den italienske dommer, Gonella, faldt for strategien, og kampen blev forsinket 10 minutter – til stor irritation og vrede for de hollandske spillere og ledere.

Kampen endte 1-1 efter ordinær tid, og måtte derfor ud i forlænget spilletid, hvilket blot var tredje gang i VM-historien, efter 1934- og 1966-finalerne. Hjemmeholdets Mario Kempes var her, der og alle vegne, og hans to scoringer i slutkampen var med til at sikre ham topscorer-værdigheden.

Da slutfløjtet lød for den argentinske 3-1 sejr kastede de knap 80.000 tilskuere uanede mængder af toiletruller og konfetti ned over banen. I en tid, hvor det for den menige argentiner kunne være meget risikabelt at åbne munden, så var VM-triumfen en kærkommen platform for offentlige følelsesudbrud.

Højdepunkterne fra VM-finalen i 1978.VM historie leveret i samarbejde med Danskfodbold.com


« Tidligere 1 2
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
3
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce
Luk