Annonce
Annonce
Mario Kempes var den store stjerne, da Argentina vandt VM-guld på hjemmebane i 1978. Mario Kempes var den store stjerne, da Argentina vandt VM-guld på hjemmebane i 1978.

VM 1978 Argentina

Den uforglemmelige konfettiregn

1 2 Næste »


Den uforglemmelige konfettiregn

I perioden mellem VM-slutrunderne 1974 og 1978 takkede nogle af spillets største spillere af, og – selvom de måske fortsat var aktive – vi ville ikke mere se noget til dem i VM-sammehæng.

Først og fremmest Pelé. Allerede før VM 1974 havde han forkyndt sin afsked fra landsholdet, men han fortsatte som aktiv nogle år endnu, og blev forenet med Franz Beckenbauer i New York Cosmos. ”Der Kaiser” havde, af private årsager, forladt Bundesligaen og på daværende tidspunkt anvendte det vesttyske fodboldforbund ikke udlandsprofessionelle på landsholdet, som Beckenbauer dermed var udelukket fra. Han vendte dog tilbage til Bundesligaen i begyndelsen af 1980’erne, men landsholdskarrieren sluttede i 1977.

Endelig var der Johan Cruijff. Den hollandske storspiller var meget åbenmundet og med stærke politiske holdninger. I 1976 var Argentina udsat for et militærkup, og efter Holland havde kvalificeret sig til VM-slutrunden i 1978, erkærede ”Het orakel”, at det var uforeneligt med hans overbevisning at tage til Argentina – og dermed sluttede hans landsholdskarriere. Han fortsatte på klub-niveau, i FC Barcelona, inden også han vendte hjem til den nationale liga.

Argentina blev tildelt værtsskabet allerede i 1966. Indtil 1973 skred planlægningen frem, men den spændte politiske situation i landet medførte et regeringskifte, og dermed blev også organisationskomittéen udskiftet. Med militærkuppet tre år senere fulgte også en udrensning i fodboldtoppen, og det økonomiske kaos i kølvandet var ved at sætte en stopper for det nødvendige stadion-byggeri forud for VM.


Plakaten til VM i 1978.


Da Danmark førte VM
Den europæiske kvalifikation blev indledt før EM-slutrunden i 1976 var spillet. Danmark åbnede ballet i Gruppe 1 og efter 5-1 sejren over Cypern i Limassol, udtalte den daværende landstræner, Kurt ”Nikkelaj” Nielsen, at ”nu fører vi VM i fodbold”. Den positive holdning til trods, så lykkedes det landsholdet alene at vinde kampene over Cypern (5-0 i returkampen i København), mens kampene mod gruppevinder Polen og Portugal alle blev tabt.

Hjemmekampen mod Polen den 1. maj 1977 blev udødeliggjort gennem filmen ”Skytten”, der fik premiere i juledagene det år. Scenen, hvor Skytten (Jens Okking) - står på Rigshospitalets tag og begår attentat på Allan Simonsen ved et hjørnespark ovre i Københavns Idrætspark, har brændt sig fast.

Englands fortrædeligheder fortsatte også i kvalifikationen til VM 1978. Denne gang måske endnu værre, da målscoren var afgørende for, at det var Italien – som ellers var kendte for, på den tid, at forsvare sig mere end at angribe – som løste billet til slutrunden.

Den største overraskelse kom i Gruppe 7, hvor de forsvarende europamestre, Tjekkoslovakiet, ikke kvalificerede sig, til fordel for Skotland. Af andre overraskelser skal nævnes, at de tidligere dobbelte verdensmestre, Uruguay, heller ikke kvalificerede sig til turneringen i nabolandet, eftersom de tabte for mange point i puljekampene, hvilket banede vejen for Bolivia, der dog ikke var stærkere end, at landet ikke kunne klare sig i playoff-puljen mod Brasilien og Peru.

Bladr om på næste side for at læse om selve slutrunden!

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
3
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce
Luk