Annonce
Annonce
Brasilien var helt suveræne ved VM i 1970. Brasilien var helt suveræne ved VM i 1970.

VM 1970 Mexico

Fodboldkrigen og Pelés hattrick

1 2 Næste »

Fodboldkrigen og Pelés hattrick
Selvom VM-slutrunden i 1966 var en dundrende succes for FIFA, var der også mislyde. De konstante overfald på Pelé gik ustraffet hen, og den boldglade brasilianer udtrykte i kølvandet på Brasiliens exit, at han aldrig mere ville sætte sine ben i en VM-slutrunde.

Fodbold var allerede i slutningen af 1960’erne blevet en vare, som skulle sælges. De forskellige TV-formater var efterhånden reduceret til to, ét for USA/Canada og ét for ”resten af verden” og én begivenhed gjorde udslaget, således at VM-slutunden 1970 for alvor ville kunne ses over hele kloden: Apollo 11’s månelanding i juli 1969.

For første gang havde FIFA henlagt VM-slutrunden uden for Sydamerika (1930, 1950, 1962) eller Europa (1934, 1938, 1954, 1958, 1966) – og det hang bestemt sammen med, at en stor TV-koncern var her, der og alle vegne involveret i det mexikanske bud på værtsskabet. Farve-teknologien gjorde store fremskridt, således at sort-hvid billederne fra England ville blive afløst af farvebilleder fra Mexico i 1970.


High tech anno 1970!

Favoritterne falder på stribe – og Danmark har en finger med i spillet
Med et stadigt stigende antal fodboldforbund tilmeldt til kvalifikationsturneringen stod det efterhånden klart, at 16 hold i en slutrunde var for lidt. FIFA-præsident Stanley Rous var dog modstander af udvidelsen, og forsøgte i stedet at forstumme kritikken ved at balancere antallet af europæiske deltagere gennem bl.a. at nu garantere Afrika og Asien/Oceanien hver én plads i slutrunden.

Danmark var i pulje med Ungarn, som vandt OL-guld 1968 i netop Mexico, Tjekkoslovakiet og Irland. Traditionen tro indledte Danmark kvalifikationen – og tabte 0-3 hjemme til tjekkerne. Udekampen mod Irland blev afbrudt ved stillingen 1-1 efter en times spil, da tågen havde lagt sig hen over banen og umuliggjorde kampens afvikling. Omkampen endte... 1-1.

Puljen udviklede sig til en tvekamp mellem de to østeuropæere, som sluttede med samme antal point. Og dét skyldes, at Ungarn – OL-titelholderne – tabte med 2-3 i København til et dansk hold anført af Ulrik le Févre (Vejle BK) i et overdådigt spillehumør blot 16 dage før, han tiltrådte en professionel kontrakt hos Borussia Mönchengladbach i Vesttyskland.

Ungarn og Tjekkoslovakiet måtte spille en playoff-kamp for at finde en slutrunde-deltager, og her trak tjekkerne det længste strå. Ganske symptomatisk for VM-kvalifikationen, idet favoritterne faldt på stribe: Portugal, VM-bronzevinderne i 1966, sluttede sidst i sin pulje, efter Rumænien, Grækenland og Schweiz, og Jugoslavien missede også kvalifikationen til fordel for Belgien.

På den europæiske klubfodboldscene havde Ajax AFC, under ledelse af træner Rinus Michels, introduceret en ny spillestil, hvor alle spillerne var involveret i såvel angreb som forsvar, og med storstjernen Johan Cruijff var der enorme forventninger til Holland, der imidlertid ikke indfriede disse, hvilket Bulgarien drog fordel af.

I den sydamerikanske kvalifikation kvalificerede Peru sig på bekostning af Argentina, medens Brasilien og Uruguay planmæssigt løste billet til slutrunden. Anderledes dramatisk gik det for sig i CONCACAF, forbundet for de nord- og mellemamerikanske fodboldforbund. Det er ikke hverdagskost, at en regulær krig blev udløst som følge af en fodboldkamp, men sådan forholdt det sig i 1969 i ”Fodboldkrigen” mellem Honduras og El Salvador.

Situationen var, at hundredetusinder af salvadoranere havde udvandret til Honduras, hvor det var muligt frit at etablere sig som landmand. I 1968 satte Honduras en stopper for strømmen og gjorde det tilmed ulovligt for El Salvadors indbyggere at eje land i landet. Nogle grænsestridigheder mellem landene bar véd til bålet, og i juni 1969 blev VM-kvalifikationskampene mellem de to til en katalysator for ufred. Før, under og efter kampen i Honduras blev de tilrejsende tilskuere fra El Salvador korporligt angrebet, men hjemmeholdets 1-0 sejr dulmede nerverne i en uges tid, inden returkampen blev spillet – og El Salvador vandt 3-0. Efterfølgende udviste Honduras ikke færre end 300.000 salvadoranere fra landet, hvorefter krigen brød ud og El Salvador invaderede Honduras. I begyndelsen af august 1969 var freden genetableret, tropperne tilbagetrukket og den gamle grænse gjaldt fortsat.

Læs om de fantastiske afgørende kampe på næste side!

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
2
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce
Luk