Annonce
Annonce
Brasiliens Zito afdribler en tjekkoslovakisk forsvarer i VM-finalen. Brasiliens Zito afdribler en tjekkoslovakisk forsvarer i VM-finalen.

VM 1962 Chile

Den brutale VM-slutrunde

1 2 Næste »


Det brutale VM-slutrunde

To skridt frem og ét tilbage. Efter de succesfulde VM-slutrunder i 1954 og 1958, begge i Europa, så lagde FIFA 1962-slutrunden i Sydamerika, for ikke at risikere en splitning af verdensforbundet.

Alligevel var det overraskende, at Chile blev valgt som arrangør. Især i Europa blev landet betragtet som et u-land med manglende infrastruktur etc., og flere forsøgte at omstøde beslutningen. Ydermere blev landet den 22. maj 1960 ramt af det såkaldte Valdivia-jordskælv, som til dato er det kraftigste målte og bragte voldsomme og omfattende ødelæggelser. Igen var der europæiske røster fremme om at lade VM-slutrunden afholde i Europa, men FIFA holdt fast ved sin beslutning, ikke mindst efter stort pres fra Chiles præsident og CONMEBOL.

I det hele taget var perioden mellem 1958- og 1962-slutrunderne præget af politiske omvæltninger. I august 1961 blev der i Berlin uden varsel rejst en mur, der skulle blive symbolet på Tysklands deling indtil 1989, og Verden holdt vejret gennem det meste af 1962, medens USA og Sovjetunionen så hinanden dybt i øjnene under Cuba-krisen. I Afrika endte det europæiske koloniherredømme, og mange nye nationer så dagens lys.


En smuk plakat til en grim slutrunde.


Europa mod resten af (fodbold-)verden
For første gang deltog ”det sorte Afrika” derfor i VM-kvalifikationen og satte dermed gang i en udvikling, som 50 år senere resulterede i den første VM-slutrunde på det afrikanske kontinent.

I 1961 valgte en ekstraordinær FIFA-kongres i Stanley Rous en ny præsident. Selvom han var en aktiv fortaler for at få de nye lande ind i FIFA, så var han af den klare opfattelse, at den engelske spillestil skulle ”eksporteres” til disse nye lande. I tillæg var han også stor fortaler for, at VM-kvalfikationen skulle producere de ”bedste” lande i slutrunden uden hensyntagen til en global repræsentation.

Dermed blev kvalifikationsturneringen til VM 1962 nok den mest rodede i turneringens historie. For såvel Afrika som Asien var der et snørklet system med undergrupper og slutgrupper – og alligevel endte det med, at vinderen af den regionale turnering skulle møde en vinder af en UEFA-pulje om en plads i slutrunden. Det europæiske land vandt.

Som var tilfældet før slutrunden i Sverige fire år tidligere, så besluttede DBU ikke at tilmelde et landshold til denne turnering. Årsagen skal bl.a. findes i, at Danmark vandt OL-sølv ved legene i Rom i 1960, og dette blev betragtet som en understregning af, at dansk amatør-fodbold kunne ”klare sig” og ikke behøvede at være med i det professionelle VM.

Vore naboer fra Sverige, VM-sølvvinderne fra hjemmebanen i 1958, sluttede lige med Schweiz i sin kvalifikationspulje, men tabte den efterfølgende playoff-kamp i Berlin. Bemærkelsesværdigt var det, at Holland, før sin sidste puljekamp mod Østtyskland, nægtede at udstede et indrejse visum til gæsterne, men da Ungarn allerede havde vundet puljen uanset resultatet af kampen, så blev den aldrig spillet.

Den sorte edderkop
Slutrunden skulle oprindeligt spilles på stadion i otte byer. Men på grund af jordskælvet i maj 1960 blev antallet skåret ned til fire. Én af byerne, som blev forbigået, var Concepción, som i marts 2010 blev udsat for et voldsomt jordskælv.

I den indledende runde var Sovjetunionen og Jugoslavien i samme pulje. De to nationer bestred såvel OL-finalen i 1956 som den første finale om Nations Cup (Europamesterskabet) i 1960, og tredje gang var ikke lykkens gang for OL-guldvinderne fra 1960, Jugoslavien. Som i 1956 (1-0) og i 1960 (2-1)vandt Sovjetunionen også VM-opgøret (2-0).

I det sovjettiske mål stod Lev Yashin – ”den sorte edderkop”. Hans reaktionsevner var legendariske, og han var en bærende kraft på holdet, som vandt OL-guld i 1956 og Nations Cup i 1960. Under VM-slutrunden 1962 viste han sine store evner, så det var en sensation, at Colombia fik scoret fire mål mod ham. Kampen udviklede sig ellers efter planen, da der stod 3-0 til Sovjetunionen efter et kvarters spil – og 3-1 ved pausen. Det blev 4-1 i anden halvleg, inden et colombiansk overraskelsesangreb havde udlignet til de usædvanlige cifre, 4-4.

På næste side kan du læse om den værste VM-kamp nogensinde!

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
1
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce
Luk