Annonce
Annonce
Tyske Max Morlock scorer mod Ungarn i finalen, som blev den måske største VM-overraskelse nogensinde. Tyske Max Morlock scorer mod Ungarn i finalen, som blev den måske største VM-overraskelse nogensinde.

VM 1954 Schweiz

Målfest – og så kom TV også med

1 2 Næste »

Målfest – og så kom TV også med

I modsætning til de første fire VM-turneringer så var den femte på det nærmeste helt uden kontroverser. Aldrig før havde så mange lande tilmeldt sig kvalifikationen, der – bortset fra Ocenanien – endelig var global. Og pånær et par undtagelser, Argentina og Sovjetunionen, så var alle de ”store” lande til stede under VM-slutrunden, som blev afholdt i det idylliske Schweiz.

Ungarn, OL, Wembley og UEFA
Efter værtskabet i 1950 sank Brasiliens landshold i årene efter ned i kaos og interne stridigheder, og derfor var et andet landshold altdominerende i de tidligere 1950’ere: Ungarns. Statsamatørerne fra den østeuropæiske nation havde med kometagtig hast opbygget et hold om spilfordeleren Ferenc Puskas samt målmaskinerne Sandor Hidegkuti samt Sandor Kocsis, og havde ikke overraskende vundet OL-guld i 1952 – efter en 2-0 sejr over Jugoslavien i finalen.

Helt sensationelt blev det i november 1953, da England for første gang tabte på hjemmebane til en ikke-britisk nation. Ungarerne henrykkede med det flade og hurtige pasningsspil, og 6-3 på Wembley var ikke et mål for stort. Og nu var ingen længere i tvivl om, hvem der var favorit til VM-guldet året efter, understreget ved ”returkampen” tre uger før VM-slutrunden, hvor Ungarn sendte England hjem med en 7-1 lussing. Et resultat som til dato er Englands største nederlag i en landskamp!

Det var også i 1953, at FIFA anerkendte globaliseringen af fodbolden og tillod etableringen af regionale forbund. UEFA kom således til verden i 1954 på en stiftelseskongres afholdt i København (i Folketinget, faktisk) og med DBU’s daværende formand, Ebbe Schwartz, som UEFA’s første præsident.

Adios, España – efter lodtrækning!
I den europæiske kvalifikation var Vesttyskland genoptaget som medlem efter oprettelsen i 1949. Skæbnen ville, at vesttyskerne skulle overkomme sit tidligere territorium, Saar, på vejen til Schweiz. Før den sidste og afgørende puljekamp i Saarbrücken, ville lilleputten med en sejr tvinge vesttyskerne til en playoff-kamp. Det lykkedes nu ikke (1-3) til stor ærgrelse for træner Helmut Schön. Han fik dog sin VM-triumf, i 1974, da han var landstræner for netop Vesttyskland.

Sensationen denne gang indtraf i den europæiske Gruppe 6. Spanien lagde ud med, helt planmæssigt, at besejre Tyrkiet med 4-1 i Madrid, men i returopgøret – spillet i Istanbul – gik noget galt, og tyrkerne vandt 1-0. Målforskel talte endnu ikke, hvorfor en playoff-kamp måtte til. Den blev afviklet i Rom og endte 2-2, hvorefter FIFA tyede til et møntkast som tie-breaker. Det faldt ud til tyrkernes fordel og, følgeligt, Spanien var elimineret! Med til historien hører, at kort før kampens begyndelse var indløbet et telegram med udtrykkelig besked om, at Spaniens anvendelse af stjernen Kubala, som tidligere havde spillet landskampe for Ungarn og Tjekkoslovakiet, ikke var tilladt. Telegrammet var signeret ”FIFA”, men efterfølgende undersøgelser har vist, at ingen i FIFA vedkendte sig at have sendt det pågældende telegram!


Den officielle VM-plakat. Bemærk keeperen bærer kasket!

Systemskifte med mål i

Under VM-slutrunden 1954 blev der scoret 140 mål i 26 kampe – eller 5,38 mål pr. kamp. Helt uden sidestykke og skyldes en ændring af spillesystemet de år. Den traditionelle ”WM”-opstilling, blev – anført af ungarerne – afløst af mere fleksibel anvendelse af midtbanen, og en 4-4-2 opstilling.

Således huskes slutrunden i Schweiz for nogle af de største sejre i VM-historien – og for den målrigeste kamp. Arrangørerne havde lært af erfaringerne fra cup-turneringerne i 1934 og 1938 samt den noget kuriøse slutrunde-pulje fra 1950, hvorfor 1954-slutrunden blev formatteret på en måde, som minder meget om turneringen nu: indledende puljer, hvorefter puljevinderne spiller en cup-turnering.

Men, for at øge sandsynligheden for, at kvartfinalernes otte hold var fodboldens stærkeste, så havde arrangørerne besluttet at seede to ud af fire hold i hver af de fire indledende puljer. Dermed spillede hvert hold blot to kampe, og de to formodet stærkeste mødte således ikke hinanden.

Ungarn lagde fra land med en 9-0 sejr over Sydkorea. Vesttyskland var ikke seeded, eftersom nationen jo endnu var ung. Og således indtraf det, at Ungarn og Vesttyskland mødtes i den indledende runde. Sepp Herberger, tyskernes træner, havde allerede kalkuleret, at der skulle en playoff-kamp mod Tyrkiet til, før Vesttyskland var kvalficeret til kvartfinalerne, og stillede derfor ikke op mod magyarerne i stærkeste opstilling. Det var således ikke overraskende, at Ungarn vandt – men det var med cifrene 8-3.

De forsvarende verdensmestre, Uruguay, sendte Skotland hjem efter 7-0, hvilket også Tyrkiet slog Sydkorea med. Vesttyskland vandt 7-2 over Tyrkiet i play-off, og Brasilien vandt med 5-0 over Mexico.

I kvartfinalerne stødte naboerne fra Østrig og Schweiz på hinanden. En osteklokke af hede havde sænket sig over værtslandet, og godt 30.000 tilskuere fik hele ni mål i 1. halvleg – og 12 mål i alt! Schweiz bragte sig foran 3-0, inden østrigerne scorede fem mål i træk, mens hjemmeholdet fik pyntet på resultatet, så der stod 5-4 ved pausen – og det efter østrigerne endda havde brændt et straffespark. I 2. halvleg fortsatter løjerne og slutresultatet 7-5 til Østrig markerer fortsat VM-historiens målrigeste kamp.

I den ene semifinale var den ”moralske finale” mellem Ungarn og Uruguay. Nærmest som et tronskifte. De forsvarende mestre gav en god fight og kæmpede sig tilbage fra 0-2 til 2-2, men i den forlængede spilletid scorede Ungarn to gange yderligere og var nu endelig fremme ved finalen. Den anden semifinale var et opgør mellem Vesttyskland og Østrig, og tro mod målgennemsnittet vandt tyskerne med 6-1 efter en kamp, hvor brødrene Fritz og Ottmar Walter hver scorede to gange.

På næste side kan du læse om miraklet i Bern!

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Annonce