Annonce
Annonce
Chokket på Maracanã 1950. Uruguay scorer mod mægtige Brasilien. Chokket på Maracanã 1950. Uruguay scorer mod mægtige Brasilien.

VM 1950 Brasilien

Da der blev helt stille på Maracanã

1 2 Næste »


Da der blev helt stille på Maracanã

Havde det ikke været for 2. verdenskrig, så ville VM-historien også inkludere to slutrunder i henholdvis 1942 og 1946. FIFA-kongressen i maj 1940 blev naturligvis aflyst, og dermed kunne verdensforbundet ikke tage stilling til ansøgningerne fra Tyskland og Brasilien om værtsskabet for 1942-slutrunden.

Det internationale fodboldsamarbejde blev etableret igen med OL 1948 i London, og de skandinaviske lande – med Sverige (guld) og Danmark (bronze) i spidsen – klarede sig bedst. Årsagen var, at disse landes mandlige befolking – og dermed fodboldspillerne – i langt mindre udstrækning havde deltaget aktivt i krigen, som på tragisk vis havde gjort stort indhug i den europæiske talentmasse. Især Frankrig, Italien og Tyskland havde mistet mange spillere, hvorimod de sydamerikanske landshold var skånet.

På denne baggrund blev Brasilien tildelt værtsskabet på FIFA-kongressen i juli 1946, hvor i øvrigt også det schweiziske værtsskab for 1954-slutrunden blev aftalt. Ligeså vedtoges at ændre navnet på VM-trofæet fra ”Victory” til ”Jules Rimet Trophy” til ære for FIFA’s præsident. Under verdenskrigen havde trofæet befundet sig i en papæske under sengen hos verdensforbundets vice-præsient, italienske Ottorino Barassi, men nu kunne det endelig komme ud og – ikke mindst – blive spillet om igen.

Den officielle VM-plakat i 1950.
Storbritannien er med på plakaten!

De britiske fodboldforbund kommer endelig med
I 1946 lykkedes det FIFA at overtale engelske FA og de øvrige forbund på øerne til at deltage i VM-kvalifikationen. Stridighederne om professionel fodbold fra 1930’erne var forstummet, og da The Home Championship fik en yderligere dimension som kvalifikationspulje til VM, så var opbakningen solid.

England kvalificerede sig ad denne vej, og FIFA tilbød også puljens nummer to, Skotland, at deltage i VM-slutrunden. Imidlertid var skotterne af den opfattelse, at når de ikke kunne vinde det inter-britiske mesterskab, så skulle landet heller ikke deltage i Brasilien.

VM-kvalifikationsturneringen var i den grad unik. Hvor afrikanske landshold endnu ikke deltog, så kvalficerede Indien sig til VM-slutrunden uden kamp, da først Burma, så Filippinerne og til sidst Indonesien trak sig fra turneringen. Imidlertid rejste Indien ikke til Brasilien, og selvom detaljerne ikke helt er kommet for dagen, så siger legenden, at FIFA havde afvist den indiske ansøgning om at få lov til at spille barfodet.

I Sydamerika var to kvalifikationsgrupper, hvorfra to nationer kvalificerede sig. I den ene gruppe trak Argentina sig, så Bolivia og Chile var klar uden kamp, og i den anden gruppe trak såvel Ecuador som Peru sig, hvorefter Paraguay og Uruguay kom til VM-slutrunden uden at have spillet en kvalfikationskamp.

For Italien, de forsvarende verdensmestre, indtraf katastrofen den 4. maj 1949. Et Fiat G-212 fly med AC Torinos spillere og ledere i tillæg til journalister og kabinepersonale – i alt 31 personer – fløj under en landing i dårligt vejr ind i Superga-bjerget uden for byen. Alle ombordværende omkom, og da syv af spillerne var regulære landsholdskammerater, så skulle landsholdet bygges op fra bunden igen.

Endelig en åbningskamp, men kaotiske forhold og en hedebølge midt om vinteren
De brasilianske arrangører havde til slutrunden bygget verdens største stadion i Rio de Janeiro. Officielt hedder det Estádio Jornalista Mário Filho, men er verden over kendt som Maracanã efter floden, som løber ved siden af. Den 24. juni 1950 indledtes VM-slutrunden med en rigtig åbningskamp, Brasilien mod Mexico. Da faciliteterne endnu ikke var færdige, så var tilskuertallet blot 82.000, hvilket var langt færre end den ønskede kapacitet på 200.000, men det hindrede ikke værtsnationen i at åbne med en 4-0 sejr.

Hvor Brasilien spillede samtlige kampe i Rio – bortset fra en enkelt i Sao Paolo – så måtte alle andre nationer spille sine opgør på kryds og tværs af Brasilien, verdens femte-største land. I tillæg landede en hedebølge, med temperaturer omkring 30 grader, hvilket bidrog til den kaotiske afvikling af kampene.

Blot 13 nationer deltog, og de var inddelt i fire grupper, to med hver fire lande, én med tre og i den sidste gruppe blot to, hvorfor Uruguay alene behøvede én sejr, 8-0 over Bolivia, for at gå videre.

På næste side kan du læse om VM-historiens største sensation!

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Annonce
Luk