Annonce
Annonce
Italiens Alfredo Foni forsøger at nå et indlæg i VM-finalen mod Ungarn i 1938. Italiens Alfredo Foni forsøger at nå et indlæg i VM-finalen mod Ungarn i 1938.

VM 1938 Frankrig

VM 1938 - Østrigs forsvinden varslede mørke tider

1 2 Næste »


Østrigs forsvinden varslede mørke tider

De forsvarende verdensmestre, Italien, vandt også OL-guld i 1936 i Berlin, hvor Hitler beviste, at Mussolinis propaganda under VM-slutrunden kunne overgås. Det var derfor befriende for mange, at VM-slutrunden i 1938 skulle afholdes i Frankrig – i Jules Rimets hjemland.

Den kommende Verdenskrig kastede dog allerede nogle grimme skygger. Således optrådte Italien i sorte trøjer fremfor de azur-blå, og i stedet for de 16 kvalificerede nationer, så deltog alene 15.

Da Østrig blev til Ostmark
VM-kvalifikationen til 1938-turneringen kan kun beskrives som en ren farce. FIFA’s beslutning om at tildele værtsskabet, igen, til en europæisk nation fik de sydamerikanske medlemmer til at melde fra. Det gjaldt således såvel Uruguay som Argentina, hvorfor Brasilien kvalificerede sig uden kamp.

I det hele taget var kvalifikationen uden for Europa præget af, at de tilmeldte nationer trak sig igen, hvorfor lande som Cuba og Hollandsk Ostindien endte med at være blandt de 16 bedste fodbold-nationer ved VM-slutrunden.

Østrig kvalificerede sig ved, i oktober 1937, at besejre Letland med 2-1, men da Nazi-Tyskland i marts 1938 annekterede Østrig i den såkaldte ”Anschluss”, ophørte Østrig med at eksistere som selvstændig nation og blev i stedet Region Ostmark i Det tredje Rige, som Tyskland også kaldtes. Dermed fik den tyske landstræner, Sepp Herberger, til opgave at samle et landshold af såvel tyske som østrigske spillere.

Med Østrigs forfald, så blev den ledige plads herefter tilbudt England. FIFA håbede, at spillets moderland ville engagere sig i FIFA’s største og vigtigste turnering. Men, tredje gang blev ikke lykkens gang, idet FA – det engelske fodboldforbund – gentog, som i 1930 og 1934, at den professionelle engelske liga havde brug for sommerpausen.


Den officielle VM-plakat. Football rules the world! 

De første antydninger af brasiliansk magi
Ganske som i 1934, så blev VM-slutrunden afviklet som en ren pokalturnering. Første runde var ottendedelsfinalerne, hvor Østrigs modstander, Sverige, således gik videre uden kamp.

Det Stor-tyske hold skuffede fælt. Til trods for – eller måske netop fordi – det udvidede spillermateriale ændrede forberedelserne, så tabte tyskerne til Schweiz allerede i åbningskampen, hvor den nye ”Prinsepark” i Paris blev indviet foran 27.000 tilskuere. De cubanske debutanter overraskede med en 2-1 sejr over Rumænien, medens ungarerne helt som forventet sendte miniputterne fra Hollandsk Ostindien, som i dag hedder Indonesien, tilbage til Asien med et 0-6 nederlag.

Ottendedelsfinalen mellem Brasilien og Polen blev spillet i silende regn. Banen i Strasbourg forvandledes til en mudderpøl, men det hindrede ikke de 13.000 tilskuere i et første indblik i det tekniske forspring, som Brasilien senere skulle profitere af. Undervejs i kampen blev Leonidas da Silva fri i det polske straffesparksfelt, da katastrofen indtraf: angriberen snublede i mudderet, og mistede sin støvle. Men, i stedet for at stoppe op, så fortsatte han barfodet og kanonerede bolden i mål!

En legende var født og Leonidas scorede hele fire gange i brassernes 6-5 sejr. Kuriøst nok scorede Polens Ernst Willimowski også fire mål i kampen, omend langt mindre spektakulært.

Det brasilianske fodboldspil havde udviklet sig kraftigt i løbet af 1930’erne, i skyggen af giganterne fra Uruguay og Argentina, men nu fik fodboldverdenen at se, hvor det bar hen. Det endte da også med, at Brasilien vandt VM-bronze efter, først, en sejr over Tjekkeslovakiet – sølvvinderne fra 1934 - i kvartfinalen, et knebent nederlag til Italien i semifinalen og, endelig, en 4-2 sejr over Sverige i kampen om tredjepladsen – og det endda efter det svenske angreb havde bragt de blå-gule foran 2-0, inden kampen vendt totalt til sydamerikanernes fordel.

Sverige vandt blot én kamp i VM-slutrunden 1938 - kvartfinalen mod Cuba. Den tilstedeværende svenske journalist udtalte efter 8-0 sejren, at ”op til fem mål er det journalistik, herefter er det ren statistik!”

På næste side kan du læse om den fortsatte italienske dominans!

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Annonce