Annonce
Annonce
VM i 1930 blev afholdt i Uruguay - uden den store europæiske deltagelse. Her et grynet billede fra finalen. VM i 1930 blev afholdt i Uruguay - uden den store europæiske deltagelse. Her et grynet billede fra finalen.

VM 1930 Uruguay

VM 1930 – Uruguay, naturligvis, men hvor var de europæiske lande?

1 2 Næste »


Uruguay, naturligvis, men hvor var de europæiske lande?

Fodbold havde over 60 år på bagen, og FIFA var efterhånden 25 år gammel, før den første, egentlige VM-slutrunde blev afviklet. Allerede i 1908 var sporten blevet optaget på det olympiske program – i øvrigt med Danmark som sølvvinder efter vore tre første A-landskampe – men den evindelige diskussion om amatører vs. professionelle havde i 1920erne medført, at de britiske landshold havde trukket sig fra det internationale samarbejde.

Således blev OL-finalen i såvel 1924 som 1928 vundet af Uruguay, og finalen i Amsterdam, mod Argentina, var som at kigge ind i fremtiden, eftersom VM-finalen i 1930 blev et opgør mellem netop de to sydamerikanske naboer.

Det var to visionære franskmænd, Jules Rimet og Henri Delauney, som i slutningen af 1920erne arbejdede for, og fik gennemtrumfet, en turnering om Verdensmesterskabet. Før OL 1928 havde den Internationale Olympiske Komitté (IOC) besluttet, at turneringen i Amsterdam ville blive den sidste uden en streng fortolkning af amatørbegrebet. Da OL 1932 i Los Angeles slet ikke havde fodbold på programmet, og OL 1936 i Berlin dermed blev en ren amatør-turnering, så var det FIFA meget magtpåliggende selv at arrangere sit VM, hvor eneste adgangskriterium var, at nationen skulle være betalende medlem af forbundet.

Seks lande ansøgte om værtsskabet af den første VM-slutrunde, og i sidste ende blev det tildelt Uruguay, der i 1930 kunne fejre 100-året for landets selvstændighed. De sydamerikanske dobbelte OL-vindere lovede ikke kun at bygge et nyt stadion i anledningen af VM, men også at alle omkostninger til rejse og ophold for de deltagende landes delegationer og officials ville blive betalt af værterne, hvilket blev udslagsgivende for tildelingen af VM-slutrunden.

Den officielle VM-plakat.
Den allerførste officielle VM-plakat.

Det faldt ikke i god jord hos de europæiske FIFA-medlemmer, der undervejs havde bakket op om et værtsskab for Italien. Således var det første VM nær ved at blive aflyst, før det overhovedet kom i gang, da ingen nation i Europa sluttede op om Uruguay. Som årsag blev angivet den månedlange skibsrejse til Sydamerika samt usikkerheden omkring værtsnationens evne til at betale alle omkostninger oven i stadion-byggeriet og i kølvandet af børskrakket på Wall Street i oktober 1929.

Efter en diplomatisk indsats af FIFA’s ledelse lykkedes det dog at få fire europæiske lande til Uruguay: Belgien, Frankrig, Jugoslavien og Rumænien. Ikke helt hvad arrangørerne havde håbet på, og bitterheden var så stor, at Uruguay ikke forsvarede titlen i 1934!

Den 13. juli 1930 var det endelig så vidt. Med 13 nationer på plads blev den første VM-turnering indledt - uden åbningshøjtidelighed og med to kampe samtidig – og værtsnationen var ikke blandt de aktive den dag. VM-historiens første mål blev scoret af franske Lucient Laurent i Frankrigs 4-1 sejr over Mexico. Da alle kampe blev spillet i Uruguays hovedstad, Montevideo, så var det på et andet stadion i byen, at USA besejrede Belgien med 3-0 i dagens andet opgør.

Under stor højtidelighed blev det nye stadion, Centenario, åbnet den 18. juli 1930. Byggeriet var endnu ikke færdigt, men det hindrede ikke værterne i at besejre Peru med 3-0 foran 70.000 begejstrede tilskuere og med datidens bedste dommer, belgiske John L. Langenus, som opmand.

VM-slutrunden i 1930 bød på mange kuriosa. Således var dommeren i Argentinas 6-3 sejr over Mexico, Ulises Saucedo, samtidig det bolivianske landsholds træner! Eller hvad med denne: Undervejs i den ene af semifinalerne, Argentina 6-1 USA, gav dommer Langenus et frispark til argentinerne, hvilket fik USA’s holdlæge til at løbe ind på banen. Som demonstration smed han sin lægetaske på jorden foran dommeren, hvorefter tasken åbnede og flere flasker trillede ud og gik i stykker. Herunder én med kloroform, og stanken nærmest overvældede lægen, der måtte hjælpes fra banen ...

Den anden semifinale, mellem Uruguay og Jugoslavien, endte med samme cifre, 6-1, og den 30. juli 1930 oprandt så dagen for VM-historiens første VM-finale. Og et gensyn med finalisterne fra OL-finalen i 1928, Uruguay og Argentina.

På næste side kan du læse om historiens første VM-finale i fodbold.

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
1 Kommenter
Han hed JuleS Rimet
17-05-2010 16:25 · 0 Point · Svar
Annonce
1
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Annonce