Annonce
Annonce
Top 30 – Bedste frisparksskytter

Top 30 – Bedste frisparksskytter

GOAL’s Kristian Borell kårer de bedste frisparksskytter i de europæiske ligaer. Juninho Pernambucano har detroniseret MSL-flygtningen David Beckham og den skadesplagede Marcos Assuncao.

GOAL’s Kristian Borell kårer de bedste frisparksskytter i de europæiske ligaer. Juninho Pernambucano har detroniseret MSL-flygtningen David Beckham og den skadesplagede Marcos Assuncao.

Af Kristian Borell


30. (-) Nihat Kahveci, Villarreal
Efter fire en halv fornemme sæsoner i Real Sociedad skulle Nihat Kahveci løfte karrieren yderligere et trin i Villarreal. Sådan kom det imidlertid ikke til at gå. Det begyndte med en mindre skade og sluttede med, at han ødelagde sit venstre knæ i slutningen af november.
Det betyder, at en af europæisk fodbolds allerbedste andenangribere har tilbragt store dele af sæsonen i sygesengen eller på tribunerne. I 2007/08 er sigtet indstillet på comeback, og Nihat vil igen brillere med sine kvikke driblinger, kølige afslutninger og sikkert placerede frispark.

29. (-) Mariano Pernía, Atlético de Madrid
Buenos Aires-fødte Mariano Pernías karriere vendte, da han forlod Argentina og Independiente til fordel for spanske Recreativo i januar 2003. Efter halvanden sæson i den bedste og næstbedste spanske række, blev Getafe hans nye klub i 2004/05. Succesen var øjeblikkelig, og efter Pernía sluttede 2005/06 med ti mål og to assists, skortede det ikke på tilbud, da det blev tid til at tage det næste skridt i karrieren.
Efter sine to sæsoner i Getafe i Madrids sydlige udkant valgte Pernía at blive i den spanske hovedstad. Atlético de Madrid blev hans nye klub, trods tilbud fra Valencia om at afløse den italienske veteran Amedeo Carboni i den venstre forsvarsside. Valget af Atlético de Madrid frem for Valencia har betydet, at den hårdt skydende Pernías karriere ikke længere er for opadgående. Sådan går det som regel i Atlético de Madrid.

28. (-) David Villa, Valencia
David Villa er endnu en topscorer med et udmærket skud, som træneren lader tage frispark, fordi han gør større nytte bag bolden, end når den dumper ned i straffesparksfeltet. Villa må dog se sig overgået på den interne liste over ”topscorere, der sparker frispark”. Her regerer Chevantón foran Henry.

27. (-) Frank Lampard, Chelsea
Det er ikke almindelige skud, der forlader Frank Lampards støvler. Det er missiler. Chelsea- playboyen har fodboldverdenens måske hårdeste skud, og ingen vil stå i muren, når han træder frem for at tage frispark. Allerbedst er Lampard, når han rammer bolden knaldhårdt med sin patenterede yderside. Så kan ingen målmand stille noget op.

26. (-) Geremi, Chelsea
Geremi i storklubben Chelsea betyder, at en dygtig frisparksskytte tilbringer en stor del af sin tid på bænken. Med en enkelt sæson i Middlesbrough som undtagelse har det været camerounerens lod i livet siden skiftet fra tyrkiske Genclerbirligi i sommeren 1999. Det har Real Madrid og Chelsea været glade for.

25. (-) Ighli Vannucchi, Empoli
En af italiensk fodbolds allerbedste 10’ere har Lucchese, Salernitana, Venezia, Palermo og Empoli på listen over tidligere klubber. Ighli Vannucchi er spilleren, som gør Empolis usandsynlige succes i Serie A mulig. Han fordeler spillet klogt og scorer frisparksmål som en ægte 10’er. Næste sæson i Europa?

24. (-) Bosko Jankovic, Real Mallorca
Serbien har en meget stolt tradition, når det gælder frisparksskytter. Både Milinko Pantic, Sinisa Mihajlovic og Jovan Stankovic tilhørte den absolutte elite i 1990’erne og først i 2000’erne, men de har alle lagt støvlerne på hylden nu.
Mens vi venter på den næste generation af serbiske frisparksskytter, må vi nøjes med Predrag Djordjevic i den græske liga. Djordjevic er udmærket, men bestemt ikke fremtidens mand, og han kan ikke opretholde samme status som en dygtig frisparksskytte i Italien eller Spanien.
Efter en fornem debutsæson i La Liga står det klart, at Bosko Jankovic er den spiller, som Serbien skal sætte sin lid til. Jankovic er rolig, hvor Mihajlovic-lærlingen Dejan Stankovic er alt for hidsig. Frisparksskytter har altid nydt godt af at have et køligt overblik.

23. (-) Steven Gerrard, Liverpool
Liverpools anfører udfordrer Romas anfører i kampen om at være den bedste af de frisparksskytter, som kun benytter sig af rå kraft. Steven Gerrard er ikke så præcis som Francesco Totti og må finde sig i en placering længere ned på listen.

22. (-) Deco, Barcelona
Deco er yderligere en Barca-spiller, der træder til side, så den store Ronaldinho kan få lov at tage alle frispark. Rygterne sender Deco til Inter i næste sæson, og det betyder, at vi kommer til at se flere frispark fra den brasilianske portugiser.

21. (30) John-Arne Riise, Liverpool
John-Arne Riises frispark minder om Roberto Carlos’, dog med mindre skru. Nordmanden råder over et af fodboldverdenens allerhårdeste frispark og er desuden dygtig til at holde bolden nede.
Men ligesom flere andre dygtige frisparksskytter er Riise ramt af show-must-go-on-syndromet. Ifølge den moderne fodbolds regler skal holdets superstjerner have lov at sparke alle frispark. I Liverpool betyder det, at Riise overlader pladsen til anføreren Gerrard og Xabi Alonso.

20. (-) Thierry Henry, Arsenal
Det virker som om, at Thierry Henry ikke har været fuldt koncentreret om det, der er sket på banen i Arsenal i denne sæson. Superstjernens halvsløve opførsel som nyudnævnt anfører har været alt andet end imponerende.
På samme måde har det været med hans frispark. I denne sæson har Henry ikke været i nærheden af den klasse af frispark, som han har vist i sine tidligere sæsoner i London. Nonchalant stil er kun cool, når den også resulterer i mål. Tilbage til tegnebrættet.

19. (-) Xavi, Barcelona
Xavi er endnu en i rækken – Chivu, Figo, Riise, Deco… – af frisparksskytter, som overlader pladsen til andre i den moderne fodbolds navn. Superstjernen Ronaldinho skal have lov til at vise sig frem, og holdet er fyldt med spillere, som også gerne vil tage frispark med jævne mellemrum. Xavi er sit ansvar bevidst og tager et skridt tilbage og sikrer dermed harmonien på holdet.

18. (-) Predrag Djordjevic, Olympiakos
Predrag Djordjevic er endnu en i rækken af spillere fra det tidligere Jugoslavien, som har haft en lidt skjult udenlandskarriere i Grækenland. Fire sæsoner i Paniliakos sikrede ham stor succes og to oprykninger, først til anden og derefter til første division.
Siden gik turen til Olympiakos og ni mesterskaber på ti sæsoner. I de seneste sæsoner er Djordjevic havnet i frisparksskyggen efter superstjernen Rivaldos ankomst til klubben. Frisparksskytten Djordjevic har fortjent en bedre skæbne.

17. (-) Cristian Chivu, Roma
Christian Chivus mange skader har spillet ind, men hovedårsagen til, at vi ikke har fået lov at se mere til rumænerens præcise venstreben er og bliver, at han spiller i Roma. I Roma er frispark Tottis ejendom, med mindre bolden ligger helt tæt på straffesparksfeltet.
Chivu er en uhyre dygtig frisparksskytte fra positionen umiddelbart uden for modstandernes felt. Han går ikke efter kraft, men skruer bolden over eller ved siden af muren. Allerbedst er han fra en position lidt ude til højre. Her kommer keeperen på hårdt arbejde ved forreste stolpe.

16. (7) Roberto Carlos, Real Madrid
Støvlerne på hylden. Det har man ventet på længe i tilfældet Roberto Carlos, selv om brasilianeren selv altid har hævdet, at han bliver ved, indtil han er 40. Den hårdt skydende brasilianske forsvarer er kendt for tre ting:
Sine stenhårde frispark, som sjældnere og sjældnere finder vej til mål, sit konstante smil og den berømte venstre yderside med det fantastiske skru ved for-VM i 1997, frisparket som mange ser som verdens bedste gennem tiderne.

15. (-) Darijo Srna, Shakhtar Donetsk
Igennem fire sæsoner har Darijo Srna taget frispark for hårdt satsende Shakhtar Donetsk. Det betyder, at den ukrainske klub råder over det tidligere Jugoslaviens bedste frisparksskytte. En plads i en større liga havde givet ham den opmærksomhed, han fortjener som frisparksskytte.

14. (-) Diego Werder, Bremen
Diego er endnu en i rækken af brasilianske 10’ere med præcise frispark. Årets successæson sender ham formentlig til en større liga end den tyske og en større klub end Werder Bremen. Italien eller Spanien? Barcelona, Inter eller Real Madrid? Diego kommer til at gå fra succes til succes.

13. (26) Andrea Pirlo, Milan
Andrea Pirlo har slet ikke formået at give prøver på sine frygtede frispark i løbet af sæsonen. VM-træthed, dårlig form eller et resultat af Milan skuffende sæson? Én ting er dog sikker: Fodboldverdenen savner det hurtigt dykkende frispark, som Pirlo eksperimenterede sig frem til i 2005.
Hans ellevilde holdkammerater døbte sparket ”ascensore”. Modstandernes målmænd var knap så begejstrede. En hård bold, som flagrer og synker som en sten, er ikke til at spøge med.

12. (16) Luis Figo, Inter
Luis Figo er god til mange forskellige ting. Frispark er en af dem. Superportugiseren er meget dygtig til at ramme mål, når han tager sig af frispark umiddelbart uden for straffesparksfeltet. Vi havde formentlig fået endnu flere lækkerier at se fra Figos følsomme højreben, hvis det ikke var fordi, at han i sin tid i Barcelona, Real Madrid og Inter havde spillet sammen med stjerner, som partout skulle sparke frispark, fordi det var en fast del af underholdningen.
Figo har altid stået over den slags. Han har sørget for holdets bedste, og det har betydet, at hans svævende skruespark, som snyder både mur og målmand, er blevet færre og færre med årene. Til gengæld har han fået et trofæskab, som bugner af titler og udmærkelser.

11. (-) Eugenio Corini, Palermo
Det siges, at Palermo vil skille sig af med Eugenio Corini efter denne sæson. Det vil betyde, at klubben skiller sig af med en af de seneste årtis allerbedste og mest stabile italienske centrale midtbanespillere.
Klubben skiller sig desuden af med en af støvlelandets allerdygtigste frisparksskytter. Corini hører til de mest præcise frisparksskytter i verden, og han har sparket en uendelig strøm af frispark, som har skabt store bekymringer hos utallige målmænd. Respekt.

10. (27) Shunsuke Nakamura, Celtic
Japans dygtigste frisparksskytte ser ud til at blive i Skotland, selv om han længes hjem. Ikke til Japan, men til Sydeuropa, hvor man sætter pris på frisparksskytter, som ikke kun går efter kraft.
Nakamuras succes i sæsonens Celtic, med frisparksmålet fra 30 meter mod Manchester United som højdepunkt, ser ud til at have udskudt hans exit. ”Jeg tager til Spanien efter den her sæson” er skiftet ud med ”Før eller senere kommer jeg til at spille i Spanien”.

9. (11) Alvaro Recoba, Inter
Et så guddommeligt venstreben kombineret med så lidt vindermentalitet. Alvaro Recoba gør det ikke nemt for sine tilhængere. Blandt disse er Massimo Moratti, Inters ejer og præsident, og her finder man forklaring på, at Recoba netop nu er ved at afslutte sin tiende sæson i den italienske storklub.
Recoba har ikke for alvor banket på til en fast plads i årevis, men Moratti elsker uruguayanerens venstreben.

8. (8) Francesco Totti, Roma
Francesco Totti er den dygtigste frisparksskytte inden for den skole, som satser på kraft. Det betyder, at der bliver skudt på mål, så snart Roma får et frispark modstanderens banehalvdel. Den slags frispark havner ofte langt ude på tilskuerpladserne, men Totti har en unik præcision, som gør, at hans frispark meget sjældent ryger alt for langt forbi mål.

7. (9) Rivaldo, Olympiakos
Rivaldo udviklede sig til en af verdens bedste spillere i løbet af sit seks år lange ophold i Spanien. Efter en tredjeplads med Deportivo La Coruña blev det til to mesterskaber i træk med Barcelona, inden det gik galt i slutningen af Nuñez-æraen og under den nye præsident Joan Gaspart. Rivaldo måtte tilbringe en stor del af sine bedste fodboldår med at bære et svagt Barcelona-hold.
Til slut orkede hverken han eller klubben mere, og i sommeren 2002 tog Rivaldo afsked med Barcelona. Milan blev hans nye klub, men den aldrende superbrasilianer var langt fra sin topform. Efter et kort ophold hjemme i Cruzeiro valgte han at afslutte karrieren i Olympiakos.
Tre sæsoner i Grækenland har resulteret i tre mesterskaber i træk, men også medieglemsel for en verdens allerbedste frisparksskytter. Et frispark i England, Italien eller Spanien er simpelthen mere værd end et frispark i Grækenland.

6. (-) Ernesto Chevantón, Sevilla
50.000 US dollars gav Lecces daværende sportschef Pantaleo Corvino forkøbsret på Danubios topscorer Ernesto Chevantón. Chevantón var netop blevet uruguayansk topscorer med 36 mål i 35 ligakampe, og Corvino kunne lide, hvad han så. En halv sæson senere ankom Chevantón til Lecce og indledte sin karriere som måltyv i italiensk fodbold.
Efter 46 mål i 88 ligkampe havde han brug for en ny udfordring. Chevantón forlod Lecce som etableret måltyv og frisparksekspert. De mange mål var ingen overraskelse, men frisparkene var en uventet bonus.
Den daværende Lecce-træner Delio Rossi mente, at Chevantón skulle prøve at sparke frispark, fordi han havde en god sparketeknik og alligevel ikke kunne true i luften i modstandernes straffesparksfelt. Den genistreg skabte en af europæisk fodbolds skarpeste frisparksskytter. Efter to skadesplagede sæsoner og 20 ligamål i Monaco er det nu Sevillas jagt på det spanske mesterskab, som gælder for GOAL-favoritten Chevantón.

5. (-) Ronaldinho, Barcelona
Fodboldgeniet Ronaldinhos succes på banen handler ikke kun om brasiliansk intuition. Hans bestemte trin baglæns for at få det helt rigtige tilløb, når han skal sparke frispark, er et synligt bevis på al den træning, der ligger bag. Ronaldinhos frispark handler mere om skru end kraft, og det gør, at han er klart bedst fra en position lige uden for feltet. Når han først står dér, begynder kattens leg med musen, hvor modstanderne forsøger at gøre alt for at stoppe ham.
Ronaldinhos evne til at få bolden over muren og derefter dykke gjorde, at spillerne i muren begyndte at hoppe for at stoppe ham. Svaret var magisk. Barcelona stod i en svær situation inden mødet med Werder Bremen i sidste runde af sæsonens gruppespil i Champions League.
Ronaldinho sørgede for at dræbe enhver form for spænding ved at snyde både mur og målmand allerede i det 13. minut. Han forudså, at muren ville hoppe og placerede iskoldt bolden under muren, så den sneg sig ind nede ved den ene stolpe uden chance for målmanden.
Ronaldinho havde vist sin dygtighed som frisparksskytte, da der var allermest brug for det. Det er kun store frisparksskytter, der kan det.

4. (3) Alessandro Del Piero, Juventus
Alessandro Del Piero er verdens bedste frisparksskytte, som ikke huserer i den bedste række. Juventus fanebærer spiller nu sin 13. sæson i klubben siden skiftet fra Padova i sommeren 1993. Del Piero erobrede pladsen på holdet fra den levende legende Roberto Baggio og blev snart kendt for lige så spektakulære mål og frispark som sin forgænger.
Hvis frisparkene skal sparkes fra den venstre side af banen, kan han sætte bolden, lige hvor han vil. De smukkeste frispark er dem, som Del Piero skruer op i det fjerneste målhjørne fra en position langt ude til venstre.

3. (2) Marcos Assuncao, Real Betis
Marcos Assuncao valgte den spanske La Liga og Real Betis efter tre sæsoner som midtbanereserve i Roma. Brasilianeren havde skabt sig et ry som en frisparksskytte af rang, men rygterne fortalte også om et alt for langsomt antrit.
Fem sæsoner i Betis har resulteret i en spansk pokaltitel og en fjerdeplads i ligaen. Kritikerne mener, at de har fået ret. Assuncao er ikke manden, der kan føre et hold til succes. Tilhængerne vælger at se de langvarige skadesproblemer som den vigtigste årsag til, at Assuncao ikke har formået at føre Betis til tops.
Én ting er alle dog enige om – Assuncao er og bliver en af verdens absolut bedste frisparksskytter. Hans evne til at få bolden til at styrtdykke, efter den har passeret muren, er stor fodboldkunst.
Der ser ofte ikke ud til at være særlig høj fart på bolden, men Assuncaos frispark snyder øjet. Den, der har set en målmand gribe et af hans frispark, rækker hånden op. Assuncaos frispark går enten i mål eller bliver pareret, hvilket ofte giver en livsfarlig retur.

2. (1) David Beckham, Real Madrid
Karrieren lakker mod enden, men David Beckhams evne til at tage dødbolde er lige så stor eller større end nogensinde før. Den moderne fodbolds guldkalv har en evne, som de fleste andre frisparksskytter mangler.
Jo større pres, desto bedre frispark fra Beckham. De fire sæsoner i Real Madrid har betydet maksimalt pres, men han har fortsat med at levere frispark på samme høje niveau. Resten af spillet har været på det jævne, og Beckham har måttet døje med en masse ufortjent kritik.
Det er åbenbart nemt at glemme, at han blev hentet til Real Madrid for sine frispark og sin evne til at sælge kamptrøjer, ikke for at fordele spillet eller brillere med genial teknik. Man må konstatere, at både frisparks- og trøjemaskinen Beckham har leveret det, som Real Madrids klubledelse havde tænkt sig, da de købte ham.
Det er ikke Beckhams skyld, at de ikke formåede at sammensætte et hold, der vandt titler.

1. (-) Juninho Pernambucano, Olympique Lyonnais
Juninho Pernambucano er verdens bedste frisparksskytte. Da GOAL kårede Europas bedste frisparksskytter for fire et halvt år siden, var han netop begyndt at finde vej til nettet på dødbolde.
De to frisparksmål hjemme mod Auxerre i midten af oktober var henholdsvis hans fjerde og femte frisparksmål siden ankomsten til Lyon. Det er blevet til betydeligt flere siden da. I skrivende stund er Juninho Pernambucano oppe på 32 frisparksmål i betydende kampe for Lyon.
Hans hastigt dykkende frispark giver ham evnen til at true modstanderen fra store dele af den offensive banehalvdel. Når den 32-årige Juninho Pernambucano lægger støvlerne på hylden om nogle år, vil han gøre det som en af verdens bedste frisparksskytter nogensinde. Og han er den eneste af nutidens frisparksstjerner, der har en sikker plads på toppen af den liste.

Se mere om samme emne:
5 Kommenter
Og hvorfor er GOAL forresten gået væk fra Top 30 lister i bladene?
28-07-2012 14:18 · 0 Point · Svar
[quote="editor"][quote="Kjøller"][quote="Lucroest"]Hvor fanden er Ronaldo?
Listen er ikke helt ny længere. Hvis en lignende liste skulle laves idag, ville Ronaldo sandsynligvis indtage førstepladsen.
Listen er fra 2007. Ronaldo hamrer for øvrigt 50 % af sine frispark i muren, 50 % ryger langt over mål, og en enkelt gang eller to hver sæson scorer han på et fantastisk frispark :D
Hvem mener du da er verdens bedste frisparksskytte? Sebastian Larsson?
28-07-2012 14:17 · 0 Point · Svar
[quote="Kjøller"][quote="Lucroest"]Hvor fanden er Ronaldo?
Listen er ikke helt ny længere. Hvis en lignende liste skulle laves idag, ville Ronaldo sandsynligvis indtage førstepladsen.
Listen er fra 2007. Ronaldo hamrer for øvrigt 50 % af sine frispark i muren, 50 % ryger langt over mål, og en enkelt gang eller to hver sæson scorer han på et fantastisk frispark :D
28-07-2012 13:34 · 0 Point · Svar
[quote="Lucroest"]Hvor fanden er Ronaldo?
Listen er ikke helt ny længere. Hvis en lignende liste skulle laves idag, ville Ronaldo sandsynligvis indtage førstepladsen.
28-07-2012 13:21 · 0 Point · Svar
Hvor fanden er Ronaldo?
28-07-2012 13:08 · 0 Point · Svar
Annonce
1
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
  • Holdene i Champions League fejrer triumfer, når GOALs Kristian Borell kårer de stærkeste reservebænke i de europæiske ligaer.

  • Angribere, der vil have bolden meget som Ronaldinho, og angribere, der tilbringer meget tid ude på kanten som Henry og Shevchenko kommer ikke i betragtning, når GOALs Kristian Borell kårer de største måltyve i de europæiske ligaer.

  • For niende gang kårer GOALs Kristian Borell de største talenter under 22 år (født 1986 eller senere) i de europæiske ligaer. Arsenal dominerer med tre spillere i top 10 og fem i top 30.

  • Real Madrid dominerer, når GOALs Kristian Borell kårer de 30 største flop i de europæiske ligaer i denne sæson. Selv populære navne som Arsène Wenger og Samuel Eto'o har fundet vej til listen.

  • Titlen som MVP, mest værdifulde spiller, dækker over lederegenskaber, loyalitet, fighterånd og så selvfølgelig evnen til at være bedst, når det virkelig gælder. GOAL kårer de 30 spillere i Europa, som er mest værdifulde for deres hold.

  • Flotte mål fra distancen og fantastiske frispark.

  • Frispark fra kongen over frispark..

  • De bedste frispark fra verdenstjernen Roberto Carlos

  • Legendariske frispark fra klasse spilleren Ronaldinho

Annonce
Annonce