Annonce
Annonce
Top 10 - SAS Ligaens mest værdifulde veteraner

Top 10 - SAS Ligaens mest værdifulde veteraner

Det kan godt være, benene er begyndt at blive langsommere, kroppen mere modtagelig over for skader og restitution mere benyttet.

Det kan godt være, benene er begyndt at blive langsommere, kroppen mere modtagelig over for skader og restitution mere benyttet. Alligevel er den gamle garde på et fodboldhold i høj kurs både på og uden for banen, da rutine og ro er ligeså betydningsfuldt som husmandsfinter og eksplosive ryk. GOAL.DK har rangeret de 10 mest indflydelsesrige og signifikante patriarker i SAS Ligaen, som alle har det tilfælles, at det skarpe 30 års-hjørne er blevet rundet.

Af Claes Lautrup

10. Fredrik Winsnes, AaB

Ståle Solbakken, Frank Strandli og Trond Andersen er bare nogle af de navne, der dokumenterer AaB’s forkærlighed for norske indkøb. Tendensen har sine aner tilbage fra midten af halvfemserne og er senest legemliggjort ved indkøbet af Fredrik Winsnes, der i januar 2006 satte sin signatur på en treårig kontrakt med nordjyderne. Med foreløbig 12 landskampe og 58 Europa Cup-kampe i bagagen, heraf de fleste i Champions League, har den tidligere Rosenborg-spiller ikke kun tilført AaB rutine og boldsikkert pasningsspil, men også bibragt holdet et internationalt snit. Den tidligere medicinstuderende fra Trondheim har med sit pålidelige midtbanearbejde ikke kun spillet sig ind i toppen af karakterranglisterne hos diverse medier, men også ind i de ålborgensiske fodboldhjerter, som ikke håber, at Dr. Winsnes lige foreløbig helliger sig det ædle lægeerhverv.

9. Stig Tøfting, Randers FC
Som en af de mest omtalte fodboldspillere i nyere dansk fodboldhistorie er Stig Tøfting et navn, der klinger langt ud over fodboldens inderkreds. Med en håndfuld voldsdomme, en omstridt selvbiografi og anseelige bedrifter inden for selve kridtstregerne er Stig Tøfting en kontroversiel person på godt og ondt. Selvom det ifølge dåbsattesten burde være naturstridigt at være aktiv midtbanedynamo i en alder af 37 år, har den berømte ’plæneklipper’ ingen planer om skåne sine modspillere for hvinende tacklinger og andre barske sammenstød før sommeren 2008, hvor kontrakten udløber. Med en nuværende assistentrolle i Randers sideløbende med en erhvervelse af DBU’s A-træner uddannelse er der garanteret mere Stig Tøfting i vente til det danske fodboldpublikum, når fight og nærkampe på grønsværen bliver afløst af laksko og taktiktavler i trænerembedet.

8. Niclas Jensen, F.C. København
Der er igen kommet meningsfuldt indhold i Niclas Jensens fodboldtilværelse. Efter at have spillet reserveholdsfodbold i over et år med ynglinge og andre overskudsspillere i en middelmådig engelsk midterklub har Niclas Jensen genfundet lykken og glæden ved spillet i F.C. København, som han netop forlod for lidt over fem år siden. Et skifte, der det sidste halve års tid har været verdens dårligst bevarede hemmelighed, da både huskøb i københavnsområdet, skattemæssig begunstigelse via forskerordningen og ikke mindst fast spilletid alle var fordelagtige faktorer, som var umulige at overse. Læg dertil landsholdspladsen, der for Niclas Jensen var ved at smuldre totalt, men som nu ser ud til at være bevaret for en god stund, da Danmarks eneste kapable venstre back i landsholdsklasse nu har fået regelmæssig græs under støvlerne igen. Med André Bergdølmos afsked og Oscar Wendts stadigt umodne famlen har Niclas Jensen alle chancer for at erobre pladsen i løvernes venstre forsvarsside og dermed gøre Morten Olsens fremtidige udtagelser mere forsvarlige.

7. Jakob Glerup, Viborg FF
Han har spillet sammen med måltyve som Søren Frederiksen og Heine Fernandez, været en del af overgangen fra fyraftensproffer til heltidsprofessionelle og smagt sejrens sødme med pokaltriumf i Parken. Jakob Glerup er om nogen manden, der afspejler Viborg FF’s sportslige op- og nedture det sidste dusin år. 1994 var året, hvor det daværende elevatorhold fra domkirkebyen hentede den dengang 19-årige midtbanemand fra Aalborg Chang, og Glerup har siden været holdepunkt både på- og uden for banen. Som primus motor på Anders Linderoths omstrukturerede Viborg-mandskab er Glerup feltherren, når defensive forpligtelser kombineres med energisk presspil. Den rødblonde anfører har startet forårssæsonen på fortrinlig vis og er ganske enkelt uundværlig for de grønblusede i bestræbelserne på ikke bare en bedre placering i tabellen, men også et bedre ry end det nuværende prædikat ”de grå mus”.

6. Thomas Helveg, OB
Som en ganske rammende afslutning på Thomas Helvegs karriere slutter cirklen i barndomsklubben OB efter 13 år som udlandsprofessionel. Selvom påskuddet på overfladen virker ganske symbolsk, skal den 35-årige fynbo dog ikke forvente fredfyldt weekendbold de kommende søndage, idet niveauet i den danske liga er højnet betragteligt, siden Helveg sidst stod på holdkortet til en superligakamp. Men med vedvarende landsholdsdrømme burde den frygt være ubegrundet, selvom ambitionen omkring forøgelsen af de nuværende 104 landskampe i visse kredse bliver opfattet som urealistisk. Det er imidlertid ikke første gang, Thomas Helveg er blevet afskrevet, og med regelmæssig spilletid i OB har Helveg en fordel, han ikke har haft i mange sæsoner, når det gælder kampform.

5. Marcus Lantz, Brøndby IF
Hvis man kan tale om, at der indbyrdes i Brøndby-truppen var spillere, der havde et værre efterår end andre, må Marcus Lantz kandidere voldsomt hertil. Nedturen toppede med en harmløs flænge i foden, der udviklede sig uheldigt efter en fejlbehandling af Per Bjerregaard. Skaden kostede ikke kun 10 ugers pause i stedet for 10 dage, men var også tæt på at sætte en decideret stopper for svenskerens karriere. Derudover gjorde spøjse placeringer i René Meulensteens diffuse spilkoncept og beskyldninger om hovedansvar for den dårlige stemning den personlige deroute komplet for den 31-årige midtbanebanefighter. Saltvandsindsprøjtningen og den genvundne optimisme hos Marcus Lantz kom nogenlunde simultant med Tom Køhlerts ansættelse, som officielt har udnævnt viceanføreren til nøglespiller og ”rygrad” på det reetablerede Brøndby-mandskab. Måske det kan sætte en stopper for de vedvarende rygter om et skifte til Helsingborg, for betydningsfulde veteraner er ikke nogle, der hænger på træerne på vestegnen.

4. Steffen Højer, Viborg FF
19, 20 og 16. Skinbarlige tal, der opridser Steffen Højers sidste tre sæsoner i SAS Ligaen ud fra iskolde målfacts. Et imponerende antal, som desuden gav måltyven landets topscorerværdighed alle tre år og tilmed en rekord af samme årsag oven i hatten. Den snart 34-årige angriber har alle dage været en notorisk målskytte, men også når bolden ikke har rullet, har Steffen Højer med sin professionalitet og generøsitet været en glimrende repræsentant for sine klubber. Det har Viborg-ledelsen også bemærket, og klubben ansatte i starten af februar Steffen Højer som klubbens talentchef. Den mere administrative post skal ske sideløbende med Højers aktive karriere, som i samme forbindelse blev forlænget med ét år, så kontrakten nu udløber sommeren 2008. Dermed er det sidste spadestik taget for en af SAS Ligaens stadigt aktive koryfæer, inden tiden dedikeres fuldt ud til Viborg-purkene.

3. Ulrik Laursen, OB
At blive stemt ind som nummer to på listen over efterårets profiler ifølge SAS Ligaens trænere – kun to stemmer fra landsholdsspilleren Michael Gravgaard – fortæller lidt om Ulrik Laursens format. Efter hjemkomsten fra skotske Celtic har den bomstærke midterforsvarer med sin erfaring og lederevner givet OB’s forsvar en struktur, der gør, at selv når der står UEFA Cup-fodbold på programmet, så holder kæden stand og skaber direkte problemer for de noget mere prominente modstandere. Fysik, tyngde og hovedstødsstyrke er våbnene, når modstanden skal neutraliseres, og Ulrik Laursen er om nogen foregangsmand, når disse midler iværksættes. På især de fynske breddegrader er det derfor uforståeligt, at Ulrik Laursen ikke har fået chancen i rødt og hvidt af Morten Olsen, men fodboldentusiasterne i Ådalen kan i stedet glæde sig over, at en af Danmarks mest fremtrædende forsvarsveteraner kan koncentrere sig fuldt ud om opgaverne i den odenseanske fodboldstolthed.

2. Marcus Allbäck, F.C. København
Når man som fodboldspiller runder de 33 år, plejer det at være ensbetydende med nedtrapning rent karrieremæssigt. Om Marcus Allbäck selv føler, at pensionen står for døren skal være usagt, men som objektiv fodboldbeskuer ser det i hvert fald ikke sådan ud, idet svenskeren måske har spillet sin bedste sæson nogensinde. Mål mod Manchester United i Champions League og Spanien i EM-kvalifikationen er bare klimaks på Allbäcks personlige succes-barometer i en sæson, hvor angriberen har været en af hovedfigurerne i F.C. Københavns spille- og resultatmæssige opsving. Med over 60 landskampe på bagen og erfaring fra en håndfuld internationale klubber, sammenkoblet med svenskerens seriøse og sympatiske væsen, udmærker Marcus Allbäck sig samtidig som en fantastisk rollemodel for de yngre spillere i truppen. Kun skader kan spolere Allbäcks soleklare kandidatur til årets spiller.

1. Per Nielsen, Brøndby IF
Det kan godt være, at DM-guldet tilhører rivalerne fra F.C. København, men leder man efter personificeringen af begrebet ’det grå guld’, er det på den københavnske vestegn, man skal finde manden. Siden 1995 har Per Nielsen været fast omdrejningspunkt i Brøndby-forsvaret, hvilket naturligvis har medført store øjeblikke med mesterskabstriumfer, Europa Cup-kampe og personlig hæder. Derfor virkede det nærmest tragikomisk, da den konfuse hollænder, René Meulensteen, i jagten på syndebukke ville skille sig af med Brøndby-ikonet i det katastrofale efterår, hvilket selvsagt havde affødt et ramaskrig af dimensioner hos fans med et blå/gult hjerte. Om bægeret blot flød over, eller om det reelt var dét, der gjorde, at Meulensteen uofficielt fik sparket af klubben, kan der kun gisnes om, men Per Nielsens symbolik og betydning for Brøndby kan ikke underdrives. Den 33-årige veteran har repræsenteret Brøndby siden femårs alderen, og selvom bentøjet er begyndt at blive lidt slidt og Cooper-tests var noget, som hørte fortiden til, så er placeringsevnen, forudseenheden og hovedspillet stadig intakt. For Tom Køhlert er Per Nielsen hjørnestenen i genopbygningsfasen, når Brøndbys jagt på æresoprejsning intensiveres i sæsonens sidste tredjedel.

Se mere om samme emne:
1 Kommenter
per nielsen er også den mest loyale spiller i sas ligaen
07-08-2009 10:56 · 0 Point · Svar
Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce