Annonce
Annonce
Top 10 - SAS Ligaens bedste teknikere

Top 10 - SAS Ligaens bedste teknikere

De danske SAS Liga-spillere bliver ofte kritiseret for at have visse tekniske mangler.

De danske SAS Liga-spillere bliver ofte kritiseret for at have visse tekniske mangler. Men står det virkelig så slemt til herhjemme? Vil det notorisk være sværere for en SAS Liga-spiller at tage fem på foden? GOAL.DK har kigget i journalerne og giver her et bud på ti spillere, der under alle omstændigheder ville kunne gøre denne påstand til skamme.

Af Claes Lautrup

10. Thiago Pinto Borges, Esbjerg fB
Esbjergs 171 cm. klejne brasilianer har lige fra teenageårenes begyndelse været en eftertragtet vare på fodboldmarkedet. Efter succesfulde prøveophold i AC Milan og Valencia var det en overraskelse for mange, og lidt af et scoop for de esbjergensiske fodboldledere, at skrive kontrakt med den dengang kun 15-årige Thiago. En kontrakt, der efter megen furore både blev annulleret og senere legaliseret igen grundet reglen fra DBU om, at man skal være fyldt 16 år for at kunne spille seniorfodbold. En sag FIFA også kom til at berøre med deres regelsæt omkring ikke-kontinentale spilleres kontraktforhold, hvis man er under 18 år gammel.
Skrivebordsafgørelserne eller ej, så er det et faktum, at Esbjerg er i besiddelse af en spiller, der rent teknisk langt overgår den gennemsnitlige SAS Liga-spiller. Thiago har, trods de sporadiske optrædener hidtil, allerede vist exceptionelle dribleegenskaber og førstegangsberøringer, der gør, at man fremover forventer endnu flere brasilianske tryllerier fra den jyske vestkyst.

9. Mads Timm, OB
Da man for snart syv år siden kiggede i Mads Timms spåkugle, så man en spiller med en lysende fremtid, og som med en vis portion ærgerrighed og medgang havde muligheden for at etablere sig hos mægtige Manchester United. Den spådom har senere vist sig ikke at holde stik, og tilmed indeholde langt flere alvorlige ting, der ikke har meget med fodbold at gøre.
Dommen på ét års ubetinget fængsel for hensynsløs bilkørsel har netop rundet sin toårsdag og står som det klareste eksempel på, at fynboens indiskutable talent desværre ikke stod distancen på den store scene. Sommerskiftet til barndomsklubben OB, ligner sidste chance for at kickstarte den til dels selvforskyldte karriere-deroute, og selvom stampladsen langt fra har været sikker på et succesfuldt OB-mandskab, har man alligevel stadig stor tiltro til Mads Timm i direktionen på Fionia Park. Med Tobias Grahns skifte til spansk fodbold burde favoritpositionen i det mindste være linet op for den 22-årige dansker, der med teknikken og overblikket burde have værktøjerne til at lykkes. Om det endelig flasker sig for ”det tabte talent”, vil forårssæsonen give et seriøst praj om.

8. Caca, AaB
Gennem den seneste tid har AaB udvist mere end almindelig interesse i at investere i brasilianske offensivspillere. Seneste investering, José Mota fra Viborg, udgør den fjerde i rækken, som er købt inden for det sidste år. Den nyopståede brasilianske romance startede med nordjydernes køb af Lucas de Deus Santos for et år siden. Under det mere velklingende navn, Caca, har den 23-årige brasilianer vist, at det ikke kun er AC Milan, der har glæde af en begavet brasiliansk playmaker af det navn. De gode præstationer i rollen som hængende angriber indkasserede for nylig den tidligere Duisburg-spiller en ny kontrakt med AaB, så den nu løber frem til 2010. En kontrakt, der med statsgaranti ikke bliver opfyldt, hvis Cacas positive udvikling fortsætter, da udenlandske opkøbere i så fald vil lokke med fristende tilbud. Tysk fodbold har før stået på menuen, så et gensyn med Bundesligaen og brormand Dede i Dortmund virker ikke som en urealistisk tanke.

7. Pablo Piñones-Arce, Vejle BK
Af de fem spillere Vejle forstærkede sig med i vinterpausen er svenskeren med det eksotiske navn, den spiller man forventer sig mest af i den gamle traditionsklub. Angriberen Pablo Piñones-Arce med de chilenske aner blev i januar hentet i Hammarby IF, hvor han scorede 20 mål i 93 kampe, inden Vejle lidt overraskende fik strikket en attraktiv kontrakt sammen. Nye udfordringer var alibiet for svenskeren, da han skulle redegøre, hvorfor han valgte en nedrykningstruet dansk bundklub i stedet for en kontraktforlængelse med et svensk tophold. Den skadesplagede publikumsyndling var en kort overgang inde omkring det svenske landshold, men de fysiske skrøbeligheder satte den teknisk velfunderede spiller tilbage på både klub- og landshold. Med en skadefri Pablo Piñones-Arce på holdkortet har Vejle i hvert fald gjort sit til, at nedrykningsscenariet for en stund er skubbet lidt på afstand.

6. Jesper Grønkjær, F.C. København
Når man definerer teknik, er der forskellige forbehold der skal tages. Er spilleren i besiddelse af en elegant boldbehandling og førstegangsberøring, eller er det en driblestærk og rapfodet type, der kan sætte sin modspiller af. Jesper Grønkjær hører til i sidste kategori. Med sin fart og opportunisme er han på sine bedste dage på et internationalt niveau, der ubestridt gør ham til en af SAS Ligaens mest seværdige spillere. Men at kalde FCK’eren for en teknisk begavelse er en forkert antagelse. Dertil ses der for ofte lange uprovokerede træk og til tider for store bevægelser, når bolden er på Grønkjærs fødder. Disse aspekter af den 29-årige danskers spil er dog med tiden blevet finjusteret, så de ikke optræder nær så hyppigt, som de har gjort, hvilket førhen måske har kunnet forklare Grønkjærs turbulente præstationer i sine tidligere klubber. Heldigvis for F.C. København er det i dag en mere moden Jesper Grønkjær, der hærger i modstandernes felter.

5. Siyabonga Nomvethe, AaB
Trods et udmærket CV var det lidt af en lottokupon AaB forsøgte sig med, da en treårig kontrakt med Siyabonga Nomvethe blev lavet i sommer. Den flamboyante kantspiller har dog vist sig at være en stor gevinst for nordjyderne, der med en frisk og underholdende spillestil har driblet sig ind blandt de bedste spillere i SAS Ligaen på bare et halvt år. Med en indstilling, der konstant signalerer mand til mand-udfordringer, er det en fordel at have en hæderlig teknik, hvilket 29-årige Nomvethe også kan prale af at besidde. Hvis man dertil krydrer de tekniske færdigheder med en baggrund, der indbefatter Serie A-erfaring og VM-deltagelse, har man en sydafrikansk cocktail, som ikke er enhver dansk klub forundt.

4. Niclas Jensen, F.C. København
Grundet den ømfindtlige venstreback-position på landsholdet har 32-årige Niclas Jensen fået ualmindelig lang snor af landstræneren. Én førsteholdsoptræden for Fulham i over et år lyder den kampfattige statistik på, hvilket naturligvis har forklaret de rustne præstationer i landsholdstrikoten. Med skiftet til yndlingsklubben F.C. København burde spilletiden stige til mindst 30 gange så meget, så vi dermed forhåbentlig igen kan nyde Niclas Jensens karakteristiske elegante boldbehandling og gode teknik. Med de skræmmende få kompetente venstrebacks inden for landets grænser er det derfor en berigelse at få Danmarks bedste af slagsen hjem for at højne niveauet i både liga- og landsholdsregi.

3. Kasper Lorentzen, Brøndby IF
At hævde Kasper Lorentzens udebleven fra Brøndby-holdet i efteråret var grunden til de blå/gules miserable halvsæson er nok at tillægge det unge talent for megen værdi. Sikkert er det dog, at den 21-åriges skadesfravær ikke gjorde trænerlivet lettere for den afgåede hollænder, René Meulensteen, da skadeslisten efterhånden knap kunne tælles på to hænder. Og med holdets måske største kreative kraft på sidelinjen var Kasper Lorentzens savn ikke til at overse. Forårssæsonen skal derfor ikke kun bruges til oprejsning for klubben, men også for Kasper Lorentzen selv, der gennem det seneste år har været slemt forfulgt af ondartede knæ- og meniskskader. Med den gamle læremester Tom Køhlert i spidsen for holdet og Kasper Lorentzen som en del af den omtalte Brøndby-rygrad burde fundamentet være støbt til en forårssæson i forbedring.

2. Martin Ericsson, Brøndby IF
Mod forventning har tiden i Brøndby langt fra været nogen dans på roser for Martin Ericsson. Siden skiftet fra AaB for knap et år siden har den svenske elegantier været vidne til megen uro på de indre Brøndby-linjer. Først måtte han se sig malplaceret som fløjspiller i Michael Laudrups 4-3-3-system, og siden hen kunne han følge farcen omkring den manglende forlængelse af selv samme Laudrup fra første parket. Ustabile præstationer har været eneste stabile element i svenskerens hidtidige Brøndby-karriere, men med ansættelsen af den vellidte og samtidig beslutsomme Tom Køhlert, burde der kunne blive banket noget kontinuitet ind i den 26-årige supertekniker. Det kræver dog et insisterende spilkoncept med Martin Ericsson i en central og tillidsfuld rolle, før det kan lykkes til fulde. Ellers ser vi igen kun en af SAS Ligaens bedste teknikere i glimt.1. Ailton Almeida, F.C. København
Med en 22 millioners lap hængende omkring halsen og prædikatet som SAS Ligaens dyreste spiller nogensinde burde Ailton Almeida besidde kvaliteter, der ikke er almene på vore breddegrader. Ganske vist kommer den unge angriber til København fra en svensk bundklub og har af den grund endnu ikke markeret sig på nævneværdigt topniveau. Alligevel peger alt mod en spiller med et ekstraordinært teknisk og driblemæssigt repertoire, som med sikkerhed vil gøre adskillige modstandere rundtossede, når de brasilianske tryllerier for alvor lanceres i marts. Alene af den grund må det ærgre F.C. København, at de ikke formåede at gøre Ailton spilleberettiget til Champions League-gruppespillet, hvor de i den grad manglede kapable alternativer i front. F.C. København og Ailton agter dog at gøre et nyt Champions League-forsøg i sensommeren 2007, hvorfor alle sejl nu sættes ind på at blive dansk mester for andet år i træk.
Med superteknikeren Ailton Almeida i spidsen er chancerne for at genvinde det danske mesterskab i hvert fald ikke blevet ringere!

Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce
Luk