Annonce
Annonce
Top 10 - Bedste frisparksskytter i SAS Ligaen

Top 10 - Bedste frisparksskytter i SAS Ligaen

Frisparksspecialister tillægges større og større værdi i moderne fodbold.

Frisparksspecialister tillægges større og større værdi i moderne fodbold.
Modstandere vil notorisk aldrig helt kunne gardere sig imod denne frygtede art, som, ligegyldig hvor ringe deres hold end spiller, altid vil kunne afgøre kampe på egen hånd. Vi kender alle Juninho, Pirlo, Beckham og deres velkendte dødbolde, men hvad har vi egentlig selv af eksperter på det område? GOAL.DK har kigget nærmere på de 10 bedste frisparksskytter i SAS Ligaen netop nu.


Af Claes Lautrup

10. Alex Nørlund, Vejle BK
Selvom benene efterhånden er begyndt at blive langsommere og mere modtagelige over for skader, så fejler boldkontrollen og teknikken ikke noget. 32-årige Alex Nørlund er inde i sin karrieres efterår i Vejle, og betingelserne for personlig succes hos bundklubben er i sagens natur mangelfulde. Ikke desto mindre har Vejle i den 167 cm høje teknikker et giftigt våben på frispark, hvor varemærket er skruede spark fra kanten af feltet. Med denne egenskab in mente kunne man ønske, at der blev fokuseret mere på standardsituationer på Vejles taktikmøder, der som en af ligaens prügelknabe må finde alternativer til det periodevis omstændelige spil på banen. Med rutinerede Alex Nørlund i truppen er muligheden for besnærende og effektive frispark i det mindste tilstede, når alle sejl i foråret sættes ind på overlevelse i landets bedste række.

9. Heath Pearce, FC Nordsjælland
FC Nordsjællands unge back, Heath Pearce, har skruet fødderne rigtigt på i mere end én forstand. Dels er amerikanerens personlige speedometer ganske højt, når venstrekanten løbes sort i løbet af en kamp, dels besidder den 22-årige forsvarsspiller også et glimrende spark med venstreskøjten. Det er med kraft og præcision, når Pearce enten forsøger sig fra distancen eller dødbolden. Dette, sammenholdt med den opportunistiske og dynamiske spillestil, gør, at Heath Pearce har spillet sig i Top 3 blandt de bedste venstrebacks i SAS Ligaen. Disse kvaliteter er heller ikke gået ubemærket hen i både ind- og udland den senere tid, hvor interessen så småt er begyndt at indfinde sig – ikke mindst når der kalkuleres med FCN-profilens transferfri kontrakt til sommer. Tyskland lokker, men mon ikke F.C. København eller Brøndby også vil have noget at sige i den sag.

8. Michael Hansen, Silkeborg IF
Michael Hansen er måske i gang med sin værste sæson med Silkeborg. Knas på de indre klublinjer, bundprop i ligaen og en dåbsattest, der fortæller, at en nedrykning i den muligvis sidste sæson som aktiv er et realistisk scenario. Noget af en kontrast til Silkeborgs og Michael Hansens danske mesterskab i 1994, og så er det kun et plaster på såret, at den 35-årige midtbanestrateg til foråret tangerer Mogens Kroghs rekord som den spiller med flest ligakampe på cv’et. Krise eller ej, Michael Hansen er trods den fremskredne alder stadig et stort aktiv for Søhøjlandets sportslige stolthed, og selvom der nu er længere mellem målene fra dødbolde, besidder Silkeborg-anføreren stadig en glimrende sparketeknik. Denne kvalitet skal dog omsættes til deciderede mål til foråret, der, som mange andre facetter i Silkeborg-spillet, skal forbedres drastisk, hvis ’mission overlevelse’ skal fuldbyrdes.

7. Henrik Schnedler, Silkeborg IF
Det er ikke uden grund, at Henrik Schnedler bliver kaldt for Silkeborgs kanonkonge, og med besiddelsen af SAS Ligaens måske hårdeste spark, er grundlaget for prædikatet også på sin plads. Tilnavnet blev i den grad illustreret og sat i relief i bundbraget mod AB i 2003, hvor Schnedler fra 35 meters afstand hamrede bolden i kassen til et af de flotteste mål på Silkeborg Stadion i nyere tid. Siden er det blevet kutyme, at højre-backen ofte forsøger sig, når der er dødbolde i potentielle målgivende afstande, hvilket indtil videre har kastet fem frispark-scoringer af sig i den snart fireårig lange Silkeborg-karriere. Den 29-årige lokale Roberto Carlos har også udmærket sig med flere målgivende assist, hvor sparketeknikken i den henseende også har været et værdifuldt værktøj. Med disse kompetencer for øje er det ikke just fra dén position, at Silkeborg skal finde deres syndebuk, når klubbens rædselsfulde efterår skal ransages.

6. Kasper Lorentzen, Brøndby IF
Det er ikke kun for Brøndby, at 2006 har været et skrækkeligt år. Også for klubbens måske største talent, Kasper Lorentzen, har både forår- og efterårssæsonen været kædet sammen med endeløse genoptræningstimer frem for træning af regulær fodboldmæssig karakter. Vinterpausen kommer belejligt for både Brøndby og Lorentzen, hvor afbrækket for Lorentzens vedkommende skal bruges til komplet rehabilitation oven på de menisk- og knæskader, året har påført ham. Med et succesfuldt resultat af denne genoptræningsproces burde man kunne opleve det 21-årige offensivtalent i fuld vigør i forårssæsonopstarten, hvor ikke mindst de skarpe frispark vil være en del af repertoiret. Med den kælne teknik har venstrebenet Lorentzen en evne til at føle bolden i mål fra selv de mest vanskelige vinkler. Denne formåen vil med Kasper Lorentzens comeback blive et kærkomment moment for de for tiden hårdt prøvede Brøndby-fans.

5. André Bergdølmo, F.C. København
Det kan godt være, at André Bergdølmo ikke er meget værd på en 100-meter, men sparke til en bold, dét kan han. Den rutinerede nordmand har i sit højreben et giftigt våben på dødbolde, der ved flere lejligheder er blevet demonstreret ved kvalificerede forsøg fra kanten af feltet. Alligevel må 35-årige Bergdølmo rent spillemæssigt siges at køre på sidste vers hos F.C. København, hvor selv en god sparketeknik formentlig ikke er nok til at skaffe ham en ny kontrakt med Champions League-deltagerne til sommer, hvor den nuværende udløber. Omvendt er det også tvivlsomt, om Bergdølmo ønsker at spille andenviolin i en eventuel ekstra sæson med løverne, da nye backs har en primær placering på FCK’s indkøbsliste i den kommende tid. Om den sidste frisparkskasse signeret af André Bergdølmo er sparket, må de forestående måneder fortælle.

4. Bechara Oliveira, OB
Brasilianske Bechara Oliveira var, inden han kom til OB, kendt som frisparkskonge i sine foregående klubber. Disse inkluderede bl.a. norske Aalesund, hvor han i 2005 scorede hele fem mål i syv kampe, hvoraf to var direkte på frispark. Det ene, et dommedags-drøn fra 35 meter, blev senere kåret til Årets mål i Norge. Bechara ankom til den fynske Ådal på foranledning af en anden succes-brasilianer i OB, Junior, og den snart 31-årige midtbanespiller har i denne sæson været en del af grundstammen på det succesfulde OB-mandskab. Med over 35 mål i karrieren på frispark havde Bechara statistikken med sig, eller måske imod sig, inden entréen i OB. Men eksperten har allerede vist sine talenter på dødbolde i efteråret, og mon ikke der er flere spektakulære mål i vente fra den front, når sæsonen genoptages i marts.

3. Tobias Linderoth, F.C. København
Som SAS Ligaens måske mest betydningsfulde spiller kender man efterhånden alt til Tobias Linderoths kvaliteter som defensiv midtbaneankermand. Den måske lidt atypiske side af en spillertype som Linderoth er hans evner som frisparksskytte. Om det er et tordenskrald fra 25 meter, eller et mere fintfølende er underordnet for FCK-anføreren, der behersker begge frisparksaspekter. Det var blandt andet pga. disse kvaliteter, at Tobias Linderoth blev kåret til Årets SAS Liga-spiller og ditto svenske midtbanespiller i november måned, hvilket ikke har gjort udlandsinteressen for den svenske landsholdsspiller mindre. F.C. København må derfor snart ud af starthullerne, og ikke mindst til lommerne, for at holde på klubbens omdrejningspunkt – både som midtbanegeneral og frisparksspecialist.

2. Martin Ericsson, Brøndby IF
Martin Ericsson har ikke været nogen ubetinget succes i Brøndby siden ankomsten fra AaB for et års tid siden. Det første halvår blev han ofte brugt på fløjpositioner, der ikke frembragte hans primære egenskaber som offensiv dirigent på midtbanen, mens Ericsson i den kuldsejlende efterårssæson er faldet med resten af Brøndby-holdet. Den 26-årige svensker er ikke en spiller, der går forrest i krisetider, snarere en medgangsspiller, der på sine gode dage måske er SAS Ligaens største tekniske begavelse. Det inkluderer også evnerne på frispark, der bliver udført med korte tilløb og en fintfølende kattepote til følge. Grundlaget for succes er derfor til stede for Martin Ericsson, som dog er afhængig af et spillemæssigt Brøndby-comeback for at kunne udfolde sine åbenlyse talenter bedst muligt.

1. Jesper Mikkelsen, FC Midtjylland
Det har været et ægteskab siden fødslen mellem syv år gamle FC Midtjylland og lokale Jesper Mikkelsen, der siden 1999 har iført sig den sort/røde ulvedragt. Som et produkt af ungdomsafdelingen hos det daværende Ikast F.S., har den venstrebenede allroundspiller, som den eneste nuværende spiller i FCM, både oplevet fusionen på egen krop, overgangen fra et faldefærdigt stadion i Ikast til det moderne SAS Arena og ikke mindst den for tiden støt stigende sportslige udvikling i klubben.
Det stod ellers ikke i kortene, at Jesper Mikkelsen skulle blive professionel på den jyske hede, da et brækket skinneben i ungdomsårene satte fodbolden på standby i tre år, men talentet og drivkraften fik ham alligevel tilbage på banen, hvor han nu har spillet over 200 førsteholdskampe i en alder af 26 år.
Selvom overblikket, teknikken og evnen til at beherske flere positioner altid har været anerkendt, er det alligevel evnen som frisparksskytte, der har overskygget alt andet, når der skulle laves karakteristik af Jesper Mikkelsen. Med sparketeknikken som den klare spidskompetence er den loyale spiller den klare førerulv i FC Midtjylland, hvad angår frisparkseksekveringer. Med et stort antal frisparksmål bag sig er Jesper Mikkelsen SAS Ligaens mest respekterede spiller på det område, og med en FCM-kontrakt, der løber indtil 2009, er der intet der tyder på, at den status bliver ændret i nærmeste fremtid.

Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce
Luk