Annonce
Annonce
Eusebio som ung Benfica-spiller Eusebio som ung Benfica-spiller

Legenden - Eusebio

Fodboldlegenden Eusebio er død, 71 år gammel. Men hvem var den sorte panter egentlig, og hvorfor spillede han for Portugal? Læs om ham her!

1 2 Næste »

Eusebio er en af de giftigste målscorere i Europa gennem tiderne. Hans skud var frygtet af målmændene, og det samme gjaldt hans teknik og hurtighed. Der var ikke mange, der kunne løbe Eusebio op i en duel. Forsvarerne kunne være flere meter foran Eusebio, men efter nogle skridt var den sorte panter accelereret forbi.

Selv om Eusebio blev født i Mozambique i Afrika, spillede han alligevel landskampe for Portugal, da på daværende tidspunkt stadig var en portugisisk koloni.

I Mozambique begyndte Eusebio at spille for Sporting Lourenco-Marques, og det gik fremragende. Allerede i 1961 gav han prøver på det, der senere skulle komme. Sporting Lourenco-Marques var på det tidspunkt en satellitklub for Sporting Lissabon, og de fleste ventede bare på, at den portugisiske klub ville hente talentet til Europa.

Men Benfica havde også opdaget Eusebio, og inden Sporting nåede at skrive kontrakt med Eusebio, sørgede Benfica for at sikre sig Eusebios underskrift. Der lød et ramaskrig, og den dag i dag husker fansene i Sporting stadig ”tyveriet” af Eusebio med vrede.

Der gik ikke lang tid, inden Eusebio fik debut på det portugisiske landshold. I oktober samme år debuterede han mod Luxemburg, men selv om Eusebio scorede et mål, tabte Portugal med 2-4. Det var dog en trøst, at Benfica samme år blev kåret til Europa Cup-mestre, og Eusebio blev topscorer i Portugal. Den titel satte Eusebio sig nu tungt på. De følgende ni år scorede Eusebio flest mål i den portugisiske liga, hvilket siger en hel del om hans målfarlighed.

Det blev også til mange mål i Europa Cuppen for Eusebio, som blot ligger to mål efter Real Madrids Alfredo di Stefano, der længe havde scoringsrekorden i Europa Cup’en for mesterhold med 49 mål.

Men Eusebios måske største og sjoveste minde var fra VM i 1966 i England. Allerede i kvalifikationen havde angriberen scoret syv mål, blandt andet et hattrick mod Tyrkiet, men det var først i slutspillet, at alle kunne se hans storhed.

I Portugals kamp mod Nordkorea så det længe skidt ud. Efter kun 22 minutter var Portugal bagud med 0-3. Kampen sluttede dog 5-3 til Portugal, og da slutfløjtet kom, havde Eusebio scoret fire mål. Eusebio blev turneringens topscorer med ni mål, da Portugal blev treer ved VM i England. Hen mod slutningen af karrieren blev det til et ophold i USA, hvor de fleste superstjerner tog hen, når karrieren lakkede mod enden. Det var dog et halvhjertet forsøg, da Eusbio løb ind i en svær knæskade i 1974.

Siden blev Eusebio fodboldambassadør for både Benfica og Portugal, men helbreddet skrantede og den 5. januar 2014 gik han bort, kort før sin 72 års fødselsdag.

På næste side kan du se lidt statistik og en lille film om Eusebios VM i 1966!

1 2 Næste »
Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
1
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
  • En stor karriere lakker mod enden. GOAL hylder Ronaldinho, manden der bragte fodbold til nye højder i sin tid i Barcelona og på det brasilianske landshold.

  • Se hvordan efterårets bedste hold ser ud, hvis man sætter det efter statistik

  • GOAL fejrer det truende nytår med et kært gensyn med stjernequizzen. Hvor godt kender du stjernerne i europæisk fodbold? Få svaret her!

  • Et nyt fodboldår truer! Januar-transfervinduet er smækket op på vid gab, og nu svirrer transferrygterne for alvor igen. Hold dig ajour her!

  • GOAL har fundet surfbrættet frem og rider igen på de sociale mediers bølger!

Annonce
Mest læste
Annonce
Luk