Annonce
Annonce
FIFA Manager 07. FIFA Manager 07.

FIFA Manager 07

Nybegynderen i første division.

Af Kristian West

I to år har verdens største og mest succesfulde spiludgiver, EA Games, leget med på managerspilfronten, uden dog at have væltet samme front med noget revolutionært. Men med fodboldmastodonten FIFA i bagtankerne har det altid været med stor interesse, vi har afventet hvert kapitel. For nok er EA Games nye på området, men deres kapacitet på spilmarkedet sætter alligevel visse krav og forventninger i svingninger.

Det hele starter, traditionen tro, med et stykke poppet rockmusik i introen, og så er det, man begynder at spørge, hvem det tiltænkte publikum er. Manden med boldgalskab? Eller manden på gaden med en iPod spændt om krydderen?

Pæn er mindre end klog
FIFA Manager lyder måske bekendt for dig, der har spillet FIFA, det 3D-animerede fodboldspil, hvor du styrer spillerne på et fodboldhold direkte på banen. FIFA Manager tager skridtet videre og tilbyder et managerspil, som i princippet vil det samme som Football Manager (FM) og Championship Manager (CM), men desuden viser kampene i 3D, godt hjulpet på vej af det efterhånden helt fine grafiksystem fra FIFA, hvor de fleste vægtige spillere ligner temmelig godt.

Problemet, eller det lille træk på skulderen, opstår dog, når man som manager-entusiast, efter den umiddelbare fascination af at være manager for eksempelvis Everton eller et andet "brunhold", bare gerne vil have kontrol, når nu alle spillerne ligner hinandens formstøbte kagemandsansigter.

Her vil disse "flotte kampe i 3D", som der råbes om på spilæsken, ikke nødvendigvis være dét, der betyder det store for den samlede manager-oplevelse, som derimod bør bygge og trække på statistikker, procenter og udviklernes indgående og årelange kendskab til klubberne, agenterne og spillerne. Noget, EA Games selvsagt har, men ikke i tilstrækkelig grad formår at simulere spillet, som FM og CM er i stand til.

FIFA Manager er stadig på dette genrekritiske punkt en del år bagefter FM og CM, hvilket på sin vis er beklageligt, når nu EA Sports nok har de bedste (økonomiske) muligheder af alle for at udvikle et stort managerspil.
I stedet er det blevet til det måske mest nydelige af det forgangne års tre af slagsen. Et måske lidt kedeligt trumfkort i denne sammenhæng - lidt ligesom det faktum, at Beckham ikke scorer flere mål, bare fordi han har en nyere, pænere og mere voksholdig frisure.

Sat uden for indflydelse
Der er en ulidelig uligevægt ved spillets udførelse af henholdsvis planlægning og afvikling af kampene. Et managerspil bør fokusere på managerens planlægninger før, under og efter kampen, mens FIFA Manager fokuserer mest på afviklingen. Det giver en følelse af, at man som manager egentlig kun kan iscenesætte begivenhederne og håbe på det bedste udfald ? og ikke påvirke resultatet. Hvad er så meningen med at have en manager i det hele taget, når spillerne, i tæt ledtog med spillets indkodede resultatsimulator, sagtens selv kan både planlægge og afvikle hele balladen?

Næste år vil vi gerne se en større konsekvens af managerens egentlig handlinger i træningen af spillerne, ændringerne i taktikken og omrokering af sine spillere ? lidt mindre fokus på alt det lækre, som måske går an i analogt afviklede spil som FIFA, men som falder pladask på halen i managerspil, hvor matematik, logik, realisme, kontrol, strategi og meget mindre poppet rockmusik er opskriften på succes (hvor logisk er det, at blive tilbudt et landstrænerjob, når man udelukkende har tabt alle sine indledende kampe?).

Nej, det virker nærmest som om, man - for sammenlignelighedens skyld med FM/CM - har smidt samtlige features ind på spildesignerens skrivebord og bedt om at få "det hele" med. På rekordtid. Og øv for det. Der skal mange, mange patches til, foruden de første par stykker, som allerede er kommet, for at rette op på slabberadsen.

Derimod kunne de mere The Sims-agtige elementer dog godt tage at blive i netop The Sims. Hvad vedkommer mit privatliv måske resten af verden!?

Gode intentioner ikke nok
Intentionen var ellers så god! Der er ingen tvivl om, at EA Games kan komme langt med FIFA Manager. De har et velkendt navn at spille på, og med tiden vil de også rette sig ind efter kritikken, hvis de vil ind og vippe til FM/CM-spillene. For lige nu spiller FIFA Manager sit helt eget fodboldspil, der ligner FIFA på overfladen.

Der er størst chance for, at spillet vil tiltale nybegynderen i managergenren frem for den mere hærdede og (tids)krævende spiller. Så alt i alt drejer verden vel stadig rundt. Alt er godt, og her er noget for enhver at vælge mellemUdvikler:
EA Sports

Udgiver: EA Games

Formater: PC

Spillere: 1-8

Udkommer: Er i butikkerne nu!

Se mere om samme emne:
Ingen kommentarer

Ingen kommentarer

Annonce
0
Share this
Følg os på Facebook
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Annonce
Luk